2024. április 24. Szerda, György.
 
Bisnode: a vendéglátás a legkockázatosabb szektorForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-16 10:52:30
A vendéglátóipar a legkockázatosabb szektor Magyarországon, ebben a legnagyobb a cégek bedõlésének valószínûsége a tavalyi adatok alapján a Bisnode nemzetközi cégminõsítõ elemzése szerint.

A cégminõsítõ MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint 2014-ben a vendéglátóipar a hosszú ideig listavezetõ építõipartól vette át a legkockázatosabb szektor helyét. A nagykereskedelmet és az adminisztratív tevékenységet végzõ vállalkozások is kockázatosabbá váltak tavaly, míg a gépjármû-kereskedelem helyzete a többi szektorhoz viszonyítva javult.

A tájékoztatásból kiderül: a felszámolások és csõdeljárások cégszámhoz viszonyított arányát mutató Bisnode bedõlés index országos értéke 3,23 százalék volt tavaly, az egy évvel azelõtti 2,46 százalék után.

Az országos átlagot a vendéglátás 6,36 százalékos és az építõipar 5,40 százalékos indexe is jelentõsen meghaladta.

A tájékoztatás szerint, ha az index a kényszertörléseket is tartalmazná, akkor értéke 11,02 százalék lenne.

A Bisnode a közleményben felidézte: a 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési eljárás némileg átrendezte a felszámolások és a cégmegszûnéshez vezetõ eljárások számát. Kényszertörlést egyebek mellett abban az esetben indítanak, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhetõ el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. A kényszertörlések egy része is a cégek fizetésképtelensége miatt indul el, de nem a hitelezõk, hanem a cégbíróság által.

A cégminõsítõ felmérése szerint a kényszertörlési eljárások száma ugrásszerûen emelkedik: míg 2012-ben 6123 kényszertörlés indult, addig 2013-ban már 22 829 és 2014-ben 42 574.

A Bisonde úgy véli, hosszú távon nem kell számolni ilyen mértékû "kényszertörlési cunamival", azonban 2015-ben még várhatóan magas lesz a számuk. A tendencia mindenképpen egy kisebb és remélhetõleg stabilabb cégvilág felé mutat, amit nemcsak a külsõ szabályozás, hanem a piac önszabályozó jellege, a vállalkozások nagyobb kockázattudatossága is kivált - írják.

A felszámolások száma 2014-ben mintegy 30 százalékkal emelkedett, ez a nagyszámú kényszertörlési eljárással együtt a cégminõsítõ szerint jelzi, hogy a külsõ kényszer miatt indított cégmegszüntetések még soha nem öltöttek akkora mértéket, mint tavaly, ami intõ jel a hitelezõknek. Amikor egy cég ellen felszámolás indul, akkor nagy valószínûséggel már súlyos fizetési nehézségekkel küzd, és ebben az esetben egy kintlévõség behajtása már igen nehézkes, gyakorlatilag lehetetlen - írja a Bisnode.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!