2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nyilvánosságra hozzák az Omninvesttel kötött szerzõdés nagy részétForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-05 17:30:12
A szaktárca várhatóan a jövõ héten nyilvánosságra hozza a szerzõdés "nagy részét", amely a vakcina gyártását, a kritériumokat valamint a minõségi garanciát tartalmazza.

A magyar állam körültekintõen kötötte meg a szerzõdést az Omninvesttel, vagyis a megállapodás kellõ garanciát ad az oltóanyag biztonságát, illetve a fizetési feltételeket illetõen - közölte Kökény Mihály, az Országgyûlés egészségügyi bizottságának elnöke a testület szerdai zárt ülése után újságírók elõtt.

A szocialista politikus elmondta, a szaktárca várhatóan a jövõ héten nyilvánosságra hozza a szerzõdés "nagy részét", amely a vakcina gyártását, a kritériumokat valamint a minõségi garanciát tartalmazza. Székely Tamás az ülésen kijelentette: csütörtök estére minden hazai gyógyszertárban elérhetõ lesz az oltóanyag.

A zárt ülésen az egészségügyi bizottság tagjai betekintést nyertek a szerzõdésbe, amelyet egyelõre szolgálati titokként kezelnek. A titokgazda az egészségügyi miniszter, aki az ülésen bejelentette: megvizsgálták, hogy indokolt-e a titoktartás, és úgy döntöttek, hogy néhány nap múlva, várhatóan a jövõ héten feloldják a titoktartást és nyilvánosságra hozzák a szerzõdés "nagy részét" - mondta Kökény Mihály. Azt, hogy mely részek maradnak továbbra is homályban, az egészségügyi bizottság elnöke nem mondta meg.

A szakpolitikus emlékeztetett arra, eddig 400 millió forint értékben szereztek be maszkokat, fecskendõket és antibiotikumot az újinfluenza veszély miatt. Az errõl szóló szerzõdések is megfeleltek az elvárásoknak - mondta Kökény. Az egészségügyi bizottság elnöke leszögezte: továbbra sincs influenza járvány Magyarországon, de feltehetõen nem lehet elkerülni, ezért arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát. Az elmúlt napokban ugrásszerûen megnõtt az oltási hajlandóság, ami azt mutatja, hogy nõtt a lakosság veszélyérzete - jegyezte meg a politikus. Október 26-ig egyébként a lakosság valamivel több mint 3 százalékát, 320 ezer embert oltottak be újinfluenza ellen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!