2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Idõben vagyunk a védõoltáshozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-16 12:57:25
Az általános fertõzés elkerülésére jók a vitaminok, a megfelelõ életmód.

A közvetlen, de tágabb munkahelyi, baráti környezetünkben is egyre többen panaszkodnak kezdõdõ vagy már kialakult légúti betegségre. Azok közül, akik megjárták a kórházat, többen is tömeges megbetegedést érzékeltek. A betegség nem kíméli a fiatalabb korosztályt sem, fél iskolai osztályok hiányoznak, sok a gyermekkorú hörgõ-, esetenként tüdõgyulladásban szenvedõ iskolás.

Dr. Barkai László, a megyei kórház Gyermek Egészségügyi Központjának igazgatója részben megerõsíti a szubjektív tapasztalatot.
Kedvez a klíma a vírusoknak

„Nem kritikus mértékû, de érzékelhetõ a felsõlégúti betegségben szenvedõ 14 év alatti gyermekek számának növekedése az osztályainkon” – tájékoztat. Az idõjárási körülményekhez nehezebben alkalmazkodó korosztály könnyebben fázik meg, vagy a közösségekben szerez enyhébb-súlyosabb fertõzést. A helyzeten a vírusok terjedésének kedvezõ klíma csak tovább ront” – teszi hozzá.

Hasonló tapasztalatokkal rendelkezik dr. Helmeczi Éva háziorvos is, az adatokból kitûnik: a múlt év októberétõl magasabb az elhúzódó hörgõgyulladásban, tüdõgyulladásban szenvedõ beteg.

„Az okok között szerepelhet, hogy késõn fordulnak a háziorvoshoz és jellemzõen – munkahelyi kötelezettségek miatt is – nem tartják be a lábadozási idõt” – fejti ki a doktornõ. A magasabb megbetegedésszám okai között a megnövekedett hõingadozást és szintén a kórokozóknak kedvezõ körülményeket említi.
Elõzzük meg!

Kérdésünkre, hogyan lehet elejét venni a megbetegedésnek, elmondja: az általános fertõzés elkerülésére jók a vitaminok, a megfelelõ életmód. A gyógyulásban a gondosan betartott antibiotikum-kúra eredményre vezet. A doktornõ felhívja a figyelmet – a Nyugat-Európában már jelentkezõ – influenza elleni védekezés fontosságára.

„Most még éppen idõben vagyunk a védõoltáshoz” – hangsúlyozza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!