2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Devizapiac - Elemzõk: az autóhiteleseknek fájhat leginkább a frank erõsödéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 08:56:46
Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erõsödése, a lakáshitellel rendelkezõk túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen õk már rögzített árfolyamon törlesztenek - emelték ki az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó devizapiaci elemzõk.

A svájci jegybank csütörtökön délelõtt váratlanul eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a frank jelentõsen erõsödött az euróval és más devizákkal, így a forinttal szemben is.

Az elemzõk figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje egyelõre még nem tudta megmondani, hogy az egyszeri hatás meddig löki fel az euró árfolyamát, de az már historikus csúcsot is döntött, elérte a 326 forintot.

A devizahitelesek jó részét a rögzített forintosítási árfolyam miatt nem érinti a svájci frank felértékelõdése, azonban többek között az autóhiteleseknél továbbra is fennálló kitettség miatt a forint a szokásosnál nagyobb nyomás alatt volt - mondta.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzõje szintén azt hangsúlyozta, hogy fõként az autóhiteleseket érinti negatívan az erõsödõ svájci frank.

Elmondta: az árfolyamküszöb eltörlése miatt a forint 14-15 százalékkal gyengült a forint a svájci fizetõeszközzel szemben, valamint 1-1,5 százalékot az euróval szemben, ami valószínûleg tartós marad.

Hozzátette: önmagában a svájci frank megerõsödése csak korlátozott hatást fejtene ki a magyar gazdaságra, de az általános forintgyengülés - kockázatosabb befektetési eszköz - hosszabb távon az üzemanyagár stagnálásával, vagy emelkedésével járhat, az exportáló cégekre pozitívan hathat, míg az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat.

A szakember ugyanakkor megjegyezte: csak késõbb derül ki, milyen hatások érvényesülhetnek, mivel a svájci jegybank lépése meglepõ, még a devizapiacok is keresik az irányt. A forint gyengülése a frankkal szemben megmarad, a többi devizával kapcsolatban azonban még kérdéses - vélekedett.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzõje elmondta: óriási tehernövekedést okoz a svájci frank árfolyamának emelkedése azoknak a devizahiteleseknek, akiknek a forintosítással nem rögzítették a törlesztõrészletek árfolyamát, ezek jellemzõen az autóhitelesek.

Saját becslése szerint mintegy kétmilliárd eurónyi élõ devizahitel van svájci frankban, e hitelek tulajdonosainak a jelenlegi árfolyam fennmaradása esetén 15-20 százalékos törlesztõrészlet emelkedéssel kell számolniuk.

Azok a devizahitelesek viszont örülhetnek, akiknek tavaly õsszel rendezték a helyzetét. Ezek azok a jelzáloghitelesek, akik 2015 januárjától már a forintosítás rögzített árfolyamán törlesztenek.

Hozzátette, hogy a magyar bankrendszernek is egy újabb sokkot jelent ez, amit kezelni kell, de mindenesetre most jobb a helyzet, mintha a teljes devizahitel-állomány esetében kellene a problémát kezelni.

A szakértõ véleménye szerint a svájci jegybank lépését a deflációs félelmek indokolták. Svájcban, mint a világ többi részén is, attól tartanak, hogy az árak tartósan csökkenni fognak, és ez érdemben rontja a gazdaság kilátásait. A defláció megakadályozásához pedig gyengébb árfolyam kellene.

A svájci jegybank eddig megváltozott meghatározott szinten tartotta a svájci frank árfolyamát az euróval szemben, most úgy döntött, hogy a már eddig is negatív alapkamat további csökkentésével próbálja védeni a saját gazdasága helyzetét. A döntés értelmében az irányadó ráta sávja mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett.

Samu János valószínûnek tartja, hogy ha nem sikerül az árfolyamot megfelelõ szinten tartani, akkor a svájci jegybank tovább csökkenti a kamatot.

Balásy Zsolt, az MKB Bank Zrt. részvénystratégája az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a svájci részvényindex omlása és a frank erõsödése nem meglepõ a svájci jegybank lépését követõen, de a szélesebb részvénypiaci, a forint, valamint az olajpiaci reakciók a pániknak tudhatók be.

A részvénystratéga szintén furcsának véli, hogy a svájci részvényindex zuhanása egyúttal negatívan hat a legfontosabb kereskedelmi partner, Németország exportõr cégeire is.

Balásy Zsolt meglátása szerint a heves piaci mozgások elõl hirtelen minden piaci szereplõ fedezékbe húzódik és így a kockázatosabbnak ítélt instrumentumok együtt esnek. Ezek közül az olaj, az euró a dollárral szemben, valamint a forint és az OTP részvények változása a legmarkánsabb.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezetõ közgazdásza szerint az árfolyamküszöb feladása váratlan, de racionális lépés a svájci jegybank részérõl.

Svájc ezzel egy erõs jelzést küldött több ország, köztük Japán számára, miszerint a hosszú távú növekedés egyik fõ feltétele, hogy hagyni kell, hogy a piac diktálja a devizaárfolyamokat - írja a szakember MTI-hez eljuttatott kommentárjában.

A közgazdász elõrejelzése szerint a kedélyek elcsitulása után a 1 és 1,05 svájci frank között fog stabilizálódni az euró árfolyama. A svájci frank erõs, mert támogatja az ország adórendszere, egy hatékony és jól képzett társadalom, és egy hagyományosan jó minõségû kkv-szektor (amelyet a svájci jegybank mai lépése is kedvezõen érintett) - vélekedett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!