2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizapiac - MNB: a lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztõrészlete már nem emelkedhetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 09:06:00
A lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztõrészlete már nem emelkedhet, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer idõben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014 novemberében elõre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát. Az intézkedés 700 milliárdos adósságnövekedéstõl mentette meg a devizahiteleseket - reagált az MNB a svájci frank jelentõs erõsödésére.

A Svájci Nemzeti Bank csütörtök délelõtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid idõn belül jelentõsen erõsödött a forinttal és más devizákkal szemben. (A reggeli 266 forint körüli szintrõl egy rövid idõre a történelmi csúcsnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama csütörtök délelõtt, a bejelentést követõen, kora délután jelentõs kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint körül stabilizálódott).

Az MNB felidézi, hogy mintegy 9 milliárd eurót biztosított a nemzetközi tartalékából az elszámoláshoz és a forintosításhoz. Mindez lehetõvé tette, hogy a forintosítási törvénynek megfelelõen a bankok 2015. február 1-jén a svájci frank alapú jelzáloghiteleket 256,5 forintos árfolyamon átválthassák. A devizahitelesek már 2015. január 1. óta is ezen a rögzített átváltási árfolyamon fizetik a törlesztõrészleteiket, így a svájci frank erõsödése õket nem érinti.

A svájci bejelentést követõ elsõ heves árfolyammozgások csillapodása után a csütörtöki hivatalos svájci frank árfolyam 319,27 forint volt. "Ez azt jelenti, hogy ha nem történt volna meg a forintosítás, akkor ezen árfolyam fennmaradása esetén a svájci frank hitelesek törlesztõrészlete 25 százalékkal emelkedne, ami egy átlagos svájci frank hiteles esetében 15 ezer forintos havi törlesztõrészlet-emelkedést okozna" - írta a jegybank. A teljes háztartási szegmensre nézve a svájci frank erõsödése közel 700 milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna.

Az árfolyamvolatilitás egyértelmûen nemzetközi tendenciákhoz köthetõ, a magyar gazdaságra és a pénzügyi rendszer stabilitására visszafogott hatással bír, 2014 végéig minden bank gondoskodott a svájci frank euró fejében történõ beszerzésérõl - áll az MNB közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!