2019. szeptember 22. Vasárnap, Móric.
 
Nébih: 21,6 millió forint bírság a téli élelmiszer-ellenõrzésekenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 10:25:16
Az ellenõrök 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben a decemberi országos szezonális élelmiszer-ellenõrzéseken - közölte a vizsgálatot koordináló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint 5045 ellenõrzést végeztek, s 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Higiéniai hiányosságokat az ellenõrzések 4,2 százalékánál találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minõsége 2 százalékos arányban nem volt megfelelõ, a tavalyi 4,6 százalékkal szemben - írja a Nébih.

A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt valamilyen probléma a nyomonkövethetõséggel, egy éve ez az arány 2,5 százalék volt. A vizsgált 18 826 élelmiszertétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból - olvasható a közleményben.

A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenõrizték a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy fõtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a mézet, a déli gyümölcsöket, valamint a borokat és a pezsgõket. A fokozott ellenõrzés érintette az élelmiszer elõállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is - közölte a hivatal.

A kistermelõi tevékenység vizsgálata során 17 regisztrációval nem rendelkezõ álkistermelõvel szemben kellett eljárni. A laboratóriumi vizsgálatok négy mézminta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerõsítõ vizsgálatok folyamatban vannak - tájékoztatott a Nébih.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!