2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Összekötõ pillér a két város magyarságaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 10:48:14
„A Debrecentõl Románia irányába haladó gyorsforgalmi út építése 2016-ban megkezdõdik.”

– Napirenden kell tartani a Debrecen és Nagyvárad közötti vasútvonal fejlesztését – jelentette ki Papp László polgármester a napokban tett nagyváradi látogatásán.

– Debrecen még az elõzõ uniós fejlesztési ciklus végén kezdeményezte a két város között az elsõ világháború elõtt létezett vasútvonal újjáépítését. Nagyvárad magyar határ felõli teljes oldalán jelentõs ipari fejlesztési területek vannak. A cívisvárosban a repülõtéren egy nagy vasúti átrakó konténer terminál épül meg 2015-ben, elindulnak az elsõ irányvonatok Nyugat-Európa, valamint a déli és az északi tengeri kikötõk irányába; ez is azt erõsítené, hogy van értelme nem csak személy-, hanem áruforgalomban is gondolkodnia a két nagyvárosnak.

Azt is el kell fogadni, hogy egy fejlesztési idõszakban nincs mindenre pénz, és mivel nagyon fontos az észak-erdélyi autópálya és a magyarországi autópálya összekapcsolása, ezért tudomásul kell venni, ha csak 2020 után valósulhat meg a vasúti összeköttetés. Semmiképpen sem kell lemondanunk e tervekrõl, de a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése most prioritást élvez. A Debrecentõl Románia felé haladó gyorsforgalmi út építése 2016-ban megkezdõdik. Közös turisztikai programokban is érdemes gondolkoznia a településeknek, melyeknek hatalmas kulturális, mûvészeti és természeti értékei vannak – válaszolta újságírói kérdésre.

– Fontosnak tartom a magyar jelenlétet egy olyan város irányításában, mint Nagyvárad. Ha csak a dolog gyakorlati oldalát nézem, mindenképpen megkönnyíti a tárgyalásokat, ha azonos nemzeti közösséghez tartozó személyek is jelen vannak a megbeszéléseken. Igyekszünk a nagyváradi magyarsággal kapcsolatot tartani akkor is, hogyha közvetlenül nem vesznek részt a város irányításában. Természetesen kötelezettségünknek érezzük, hogy Nagyvárad, mint testvérvárosunk vezetésével akkor is közös fejlesztési programokban gondolkoznunk, hogyha nincs magyar a város irányítói között. Rendkívül fontos a váradi magyarság számunkra, mert úgy gondolom, Debrecen és Nagyvárad magyarsága két pillér, mely összekötheti a Partiumot, Erdélyt Magyarországgal – zárta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!