2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Esély - sokkal több hajléktalan dolgozhatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-18 11:10:14
Társadalompolitikai szempontból fontos célja a kormánynak, hogy valódi esélyt teremtsen mindenkinek, de különösen a hajléktalan emberek számára - mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár a Duna Közbeszédben.

Egész Magyarország területére kiterjesztené a kormány azt a fõvárosban évek óta sikeresen mûködõ mintaprogramot, amelyben hajléktalanokat foglalkoztatnak. A program kiszélesítésével az eddigi néhány száz helyett több mint másfél ezer fedél nélkül élõ ember juthat munkához.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár a Duna Közbeszédben elmondta, hogy társadalompolitikai szempontból fontos célja a kormánynak, hogy valódi esélyt teremtsen mindenkinek, de különösen a hajléktalan emberek számára.

Fontos igény, hogy ne csak lakhatási megoldást biztosítsunk számukra, hanem valódi esélyt is a kivezetésre. „Fontos, hogy valódi esélyük legyenek arra, hogy a társadalomba visszailleszkedhessenek” – mondta az államtitkár. Hozzátette: az utóbbi idõben sok ilyen program szervezõdött, amelyek alapvetõen a lakhatási ügyekre fókuszáltak.

Az a közös tapasztalat, hogy csak azokban az esetben lehet tartósan kivezetni egy hajléktalant, a normál életbe, ha ehhez munka is társul. „Tehát, ha aktivizáljuk õket, ha a foglalkoztatási esélyeket javítjuk. Ezért fontos az elmúlt másfél évben zajlott ferencvárosi program” – közölte Czibere Károly. A ferencvárosi program eddig két ütemben zajlott, az elsõ ütemben 100 hajléktalant foglalkoztattak, a második ütemben 200-at. A programban részt vevõk brikettáltak és dísznövényeket termesztettek.

„Ha komplex módon tudjuk kezelni a hajléktalanságot, akkor a lakhatás mellé a foglalkoztatási esélyeket is tudjuk javítani” - mondta.

A program folytatódik, gazdája a Belügyminisztérium, ahol már felmérték, hogy hol van további érdeklõdés. 30-40 település jelentkezett, és 1600 hajléktalan esetében jelezték azt, hogy látnak lehetõséget arra, hogy a foglalkoztatási esélyeket javítsák. „Most folynak az elõzetes egyeztetések és számítás folyik, hogy ebben az évben hány hajléktalan tud bekapcsolódni a programba” – tette hozzá Czibere Károly.

A hajléktalanok, ha csak szociális támogatást kapnak, akkor pár tízezer forintot kapnak, de ha ebben a programban részt vesznek, akkor a közfoglalkoztatási bért megkapják, ami jóval több pénz.

Jelenleg 11 ezer hajléktalan él valamilyen intézményi férõhelyen, mindannyiuk esetében ugyanaz a cél egyrészt megakadályozni a hajléktanná válást, másrészt a kivezetõ utakat megtisztítani és minél több hajléktalan számára kell kínálni kivezetõ utat. „Közös célunk, hogy a hajléktalanokat ne hagyjuk magukra, az õ érdekük és a társadalom érdeke ugyanaz, kimozdítani õket a szociális ellátásokba való besüppedésbõl” – mondta az államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!