2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Emmi: betegbiztonsági szempontok miatt marad vényköteles a sürgõsségi fogamzásgátlóForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 11:39:46
Betegbiztonsági szempontok miatt vényköteles továbbra is a sürgõsségi fogamzásgátló tabletta - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) sajtó és kommunikációs fõosztálya pénteken az MTI-vel.

A sürgõsségi fogamzásgátló tabletta (más fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan) betegbiztonsági kockázatok miatt eddig is vényköteles volt, és ezután is az marad, ahogy az Európai Unió számos tagállamában - olvasható a minisztérium közleményében.

Hozzátették: álláspontjuk szerint a készítmény biztonságos alkalmazása csak orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett biztosítható.

A tárca egy a Népszabadság pénteki számában megjelent cikkre reagált, amely szerint az Emmi vénykötelessé tette azt a sürgõsségi fogamzásgátló tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban.

A lap a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosításra hivatkozva azt írta: ezek a döntések általában minden tagállamra érvényesek, de a közösségi szabályozás lehetõvé teszi "a fogamzásgátló, illetve magzatelhajtó szerek értékesítésével, szállításával és felhasználásával" kapcsolatban tiltó vagy korlátozó jogszabályok elfogadását. Magyarországon éltek a lehetõséggel, és továbbra is korlátozzák a hozzáférést a tablettához, amely az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet.

A Népszabadság ismertette: nem csupán Magyarországon nehezítik így a megvásárlását, hanem Horvátországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is. Ugyanakkor Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Svédországban a vásárló maga veheti le a polcról az esemény utáni tablettát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!