2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 11:56:29
Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei. Az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális államtitkársága az MTI-vel pénteken azt közölte: a kormányzat a szociális ellátórendszer átalakításánál arra törekszik, hogy a legrászorultabbak kapjanak fokozott odafigyelést, segítséget, ápolást és gondozást.

"Az idõsödés folyamatának felerõsödése azt követeli meg a kormánytól, hogy a bentlakásos intézményi ellátás mellett minõségi szolgáltatásokat biztosítson az alapszolgáltatásokban" - hangsúlyozta az államtitkárság, hozzátéve: meg kell teremteni a lehetõséget a fokozott ápolást és gondozást igénylõ idõsek számára, hogy otthonukban kapjanak professzionális segítséget.

A házi segítségnyújtás jogosultságának megváltoztatása azt szolgálja, hogy a jelentõs önellátási problémával küzdõk minõségi ellátásban részesüljenek - tették hozzá.

Kiemelték: a jelenlegi szolgáltatási rendszer az alacsony ponthatár miatt már nem tudja ellátni a társadalom elöregedésébõl fakadó ápolási, gondozási feladatok növekedését. Ezért 2015-tõl a házi segítségnyújtás igénybevétele elõtt egy többdimenziós állapotfelmérés készül, amelyen a szolgáltatás biztosításához 20 pontot kell elérni.

A módosítás fokozatosan történik - írták, kifejtve: az kizárólag azokat az igénylõket érinti, akik a jogszabályváltozás hatályba lépése után fogják kérni a házi segítségnyújtást. Tehát a már ellátotti jogviszonyban lévõkre nem vonatkozik semmilyen módon a ponthatárok változása, nincs felülvizsgálat elõírva a már igazolt gondozási szükségletekre - szögezték le.

"A jogosultsági feltétel megváltoztatása egyértelmûvé teszi, hogy a jövõben olyan szükséglettel kell rendelkezzen az igénylõ, amely alapápolási feladat biztosítását feltételezi, illetve szükséglete alapján elengedhetetlen a szakképzett és hivatásos szociális gondozó munkája" - olvasható a szociális államtitkárság közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!