2020. február 19. Szerda, Zsuzsanna.
 
Influenza - ÁNTSZ: már több európai országban kiterjedt járvány vanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-19 13:19:59
Már több európai országban is kiterjedt influenza járvány van - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenzajelentése szerint fõleg Európa nyugati és északi részén fokozódott az influenza aktivitása az elmúlt héten. Emellett az influenzaszerû tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáiból is egyre nagyobb arányban igazolták a laboratóriumi vizsgálatok az influenzavírus jelenlétét a kontinensen - írták.

Finnország, Svédország, Anglia, Hollandia, Portugália és Olaszország is földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint a második héten 11 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel. Így Magyarországon még nincs járvány, de a megbetegedések száma várhatóan néhány héten belül eléri a járványküszöböt - tették hozzá.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy mivel a védõoltás beadatását követõen egy-két hét alatt alakul ki a védettség, a következõ napokban még érdemes kérnie a vakcinát annak, aki így szeretne védekezni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövõdménnyel járó betegség ellen.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban mûködõ figyelõszolgálatok adatait összesíti. A figyelõszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább egy-öt százalékát lefedi. Az orvosok az influenzaszerû tünetekkel vagy akut légúti fertõzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésrõl, az emelkedõ vagy csökkenõ aktivitásról is jelentést adnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!