2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az elsõ döntés a nagybetûsbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-20 11:03:47
Mérlegen az új iskola hangulata, a távolság, de leggyakrabban a szakmaiság dönt.

Az elmúlt nyolc – négy vagy hat – évben szerzett minden tudásukat mérlegre tették ma azok a diákok, akik írásbeli felvételit elváró középiskolába jelentkeztek. A felmérõ eredményét február 5-én kapják meg a tanulók, csak ezután kell kitölteni a jelentkezési lapokat, amelyeket február 13-án küldenek el az általános iskolák a középfokú intézményeknek, de a lapra írt sorrenden még március 16-17-én is van lehetõség változtatni.

– A legtöbb diáknak határozott elképzelése van a jövõrõl, jó rálátása a lehetõségeire és érzi, hogy hová lenne célszerû jelentkezni – mondta Petõné Horváth Mária. A „Kisfazekas” igazgatójának állítását erõsíti Erdélyi Dominika véleménye. – Hároméves korom óta sportolok, szeretném, ha ez lenne a hivatásom, ezért a Csokonai Gimnáziumba felvételizek. Mivel a német nyelvet is szívesen tanulom, ez a másik szak, amit megjelölök ugyanitt – felelte a nyolcadikos tanuló, aki a nyílt napon még inkább megkedvelte az iskolát. Hangsúlyozta: akkor sem gondolkodna más intézményben, ha nem lenne ennyire modern az épület, a szakmai szempontokat tartja szem elõtt. Édesanyja elárulta, lánya kezdetben ritmikus gimnasztikázott, 10 éves kora óta kézilabdázik, a sport az élete, nem is volt kérdés, hogy ebbe az irányába halad.

– Igyekeztem azt az érzést meghagyni, hogy ebben õ felelõsségteljesen dönthet – mondta Mányi Margit, debreceni szülõ, hozzátéve: a középiskola-választás fontos lépés egy 14 éves fiatal életében, sok beszélgetés tárgyát képezte e téma a családban. Utánaérdeklõdtem, hogy hol magas szintû a nyelvoktatás. Rebeka elment nyílt napokra és a szóba jövõ gimnáziumok közül az Ady-t találta legszimpatikusabbnak. Az intézménybe én is ellátogattam és gyermekközpontúnak éreztem. – Nyolc éve tanulok németet, a jövõben is ezt szeretném – válaszolja Rebeka. Kérdésre elmondja: érdeklõdött, hogy a barátai, osztálytársai mely iskolába mennek, de a saját érdekei szerint döntött.
Nem gond, kihívás a vidékiség

– Nem gondként, hanem kihívásként fogjuk fel, ami arra ösztönöz, hogy még jobbak legyünk – válaszolta Gyulai Sándor a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium igazgatója, felvetésünkre, hogy jelent-e problémát az, hogy a várostól alig 15 kilométerre számos középiskola és szak hívogatja a diákokat. – Az egyéni odafigyeléssel, tehetséggondozással tudunk többet nyújtani helyben. Szakmailag széles repertoárt kínálunk, van nyolc évfolyamos és nyelvi elõkészítõ képzésünk. Nem a gimnáziumok, hanem a szakközépiskolák versenytársaink – mondta az igazgató. A hajdúböszörményi általános iskolások közül 2013-ban mindössze 19 diák választott debreceni gimnáziumot, míg szakközépiskolát 83-man. A 394 éves intézmény diákhiánnyal sosem volt küzdött, egyes szakjain gyakori a kétszeres a túljelentkezés, most közel száz leendõ bocskaist várnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!