2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A tartós fogyás apró „titkai”Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-20 11:09:14
A kapszulák, csodaételek csak átmeneti sikereket adnak a fogyni vágyóknak.

Statisztikai adatok azt mutatják, hogy az emberek egyik leggyakrabban kitûzött célja a fogyás. Milliárdos iparág épült erre, a pozitív hatékonyságról azonban megoszlanak a vélemények.

– A magyar nyelv csodálatos, és már a szó magában rejti ennek a folyamatnak a rákfenéjét – fogalmazott Lugosi Mónika. – A kúra azt jelenti, hogy csak ideiglenesen, kúraszerûen végzünk valamit, ami csak ideiglenes eredményekhez vezethet – magyarázta az aerobikoktató, személyi, testépítés- és fitneszedzõ. – Gondoljunk bele, hogy mi történik, amikor abbahagyjuk a fogyókúránkat... A szó hallatán szinte valamennyien az étkezés átállításával azonosítják a jelentést. A tartós fogyáshoz azonban ennél sokkal többre van szükség: egészséges ételek fogyasztására, megfelelõ mennyiségû és minõségû folyadékpótlásra, kiegyensúlyozott alvásra és rendszeres testmozgásra.
A szervezet raktároz

– Visszatérve a fogyókúrákhoz: rengeteg ember próbált már ki valamilyen fajtát. Hatásai természetesen vannak, de az a tapasztalatom, hogy az ésszerûtlen diétának sokkal több a káros következménye, mint a jól megtervezett átállításnak.

sokan kapszuláktól, csodaételektõl várják a megoldásokat, melyek segítségével átmeneti sikereket tudhatnak magukénak. Ebben az esetben kétféle hatásmechanizmussal találkozunk. Vagy az agy éhségközpontjára hat a gyógyszer, és nincs éhségérzet, vagy felpörgetett állapotban valóban több kalóriát éget el a szervezet egész nap, de ezt olyan áron, hogy az idegrendszerre, a szívre, az egész szervezetre hosszú távon károsan hat. Ráadásul a szervezetet becsapjuk az ilyen szerek alkalmazásával, mert sejtjeink közben éheznek, fõleg minõségileg.

– Ugyanez jellemzõ akkor is, amikor étkezéseket hagyunk ki a cél érdekében. Ilyenkor a szervezet gyanút fog, és elkezd raktározni. Tehát az átmeneti súlycsökkenés a kúra befejezése után abbamarad, és folytatódig a raktározás. Ilyenkor alakul ki a jojóeffektus: a nagy súlyvesztés, majd visszahízás. Ráadásul a szélsõséges megjelenési formák pszichésen is megviselik az embert.

Fogyókúra során az emberek a súlycsökkenést konkrét eredményként hajszolják, pedig a súlycsökkenés nem egyenlõ a zsírcsökkenéssel.

– Mind a táplálkozás, mind a mozgás területén ésszerû és jól mûködõ stratégiákat válasszunk! – tanácsolja Lugosi Mónika. – Ez magában foglalja azt a tényt, hogy nem elég egy-egy dolgot megváltoztatni, hanem rendszerben gondolkodva több területen is tegyünk lépéseket.
„Alacsony kalóriadeficit”

Cukor helyett használjunk olyan ízesítõt, mely tartósan ideális szinten tartja a vércukorszintünket, és kiegyensúlyozottságot jelent éhségérzet nélkül.

– Amennyiben nagyon ragaszkodunk a kalóriacsökkentéses módszerhez, úgy azt javaslom, hogy alkalmazzuk az „alacsony kalóriadeficit” elvét. Ezt megtehetjük úgy is, hogy többet mozgunk, vagy úgy is, hogy kicsit kevesebb kalóriát viszünk be. Legjobb, ha a kettõ kombinációját alkalmazzuk – említette az aerobik- és fitneszedzõ.

– Vigyünk be a napi normál kalóriaszükséglethez képest 15–20%-kal kevesebbet és mozogjunk jóval többet, ezzel még úgy tudunk fogyni, hogy az izmainkat megtarthatjuk. Kis módosítások természetesen szükségesek, mivel mindannyian egyediek vagyunk, és másképp mûködünk. Nagyjából 0,5–1 kilót lehet leadni hetente fenntartható módon. Legalábbis akkor, ha csak zsírt szeretnénk leadni. A kalóriabevitelt SOHA ne csökkentsük a napi minimumszükséglet alá!
Ne adjuk fel!

– A mozgás területén nem elég csak zsírégetõ edzéseket végezni. Nagyobb hatást érhetünk el, ha heti 2-3 zsírégetõ edzés mellé izomerõsítõ, -építõ mozgásformát is választunk, mert több izom mûködéséhez több kalóriát mozgósít a szervezet, amely már biztosan nem épül be zsír formájában. Izomzatunk az egyik legnagyobb kalóriafaló! Természetesen ezek a nagyobb lépések, döntések nehezebben megvalósíthatóak, azonban hatékonyabbak.

– A kisebb lépésekben véghezvitt kivitelezés is mûködõképes lehet, bár itt elõfordulhat, hogy ha az eredmények nem jelentkeznek meghatározott idõn belül, akkor az emberek nagy többsége visszazuhan a régi szokások börtönébe. Pedig csak arra kellene gondolni, hogy súlyfeleslegünket hány év alatt szedtük magunkra. Miért várjuk tehát, hogy pár alkalom után leolvadjanak rólunk az évek alatt elraktározott feleslegek?

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!