2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Mit tegyünk elleneForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-20 11:23:22
Koleszterinszintre is hatékony lehet a vitamin-visszapótlás.

– A koleszterin a vérben keringõ, zsírnemû anyagok bizonyos csoportjának összefoglaló neve. Az alapvetõ vegyületek egyike, mely a szervezetet felépíti, ez alkotja a sejtmembránt, ezen kívül nõk és férfiak esetében egyaránt a nemi hormonok (ösztrogén, tesztoszteron, progeszteron) szerkezetének alapja. Bázisa a mellékvesekéreg ásványi sókat és cukoranyagcserét szabályozó hormonjainak (így az aldoszteronnak és a kortizolnak), valamint az epesavaknak, de ez a D-vitamin szerkezeti váza is. Nehezen lennénk meg nélküle. – A koleszterin típusokat aszerint különítik el, hogy mely fehérjék szállítják õket (LDL, HDL, VLDL), ám annak alapján nem lehet õket elkülöníteni, hogy melyik származik táplálékból és melyik képzõdik belsõleg – mondta Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos.
Veszélyes koleszterin

Azoknál az embereknél, akiknél késõbb érelmeszesedés, majd ennek következtében szív- és érrendszeri betegségek jelentkeznek, már évekkel, sõt évtizedekkel korábban is emelkedett volt az összkoleszterin és az LDL koleszterin szintje. Hasonlóan a triglicerid-szinthez, a metilmalonsavhoz, c-reaktív proteinhez vagy a homociszteinhez. A komoly betegségek közé sorolhatók a szívkoszorúér-elmeszesedése, a szívinfarktus, az agyvérzés, a magas vérnyomás, sõt a vese-elégtelenség is. Ezek kapcsán legfõképpen arról hallunk, hogy a fõ bûnös a koleszterin, illetve hogy az érelmeszesedés és a vele járó betegségek ellen leginkább életmódváltással lehet tenni. – Az elmúlt néhány évben kiderült, az érelmeszesedés kivédésében nem a koleszterinszegény étrend az elsõdleges. Az, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin önmagában nem oka az érelmeszesedésnek, skandináv kutatók 2007-ben közzétett vizsgálati eredményébõl is kiderült – fejtette ki a szakember. Több száz vegetáriánus ember vér-zsír értékeit vizsgálva állapították meg, hogy azok sokkal magasabbak, mint a mindenevõk hasonló értékei. Vagyis nem önmagában a koleszterin a hibás az érelmeszesedésért – ugyanakkor jelzi a szervezetben az esetleges szabályozási zavarokat, így például az aktivált B12 vitamin, azaz holotranszkobalamin (HTC) hiányát.
B12 vitaminnal

Mint azt a laboratóriumi szakorvos elmondta, a zsíranyagcsere szabályozásában központi szerepe van a sejteken belül mûködõ aktív B12 vitaminnak. Amennyiben megfelelõ mennyiségben van jelen, jótékonyan befolyásolja a sejtanyagcserét, ennek következtében a homocisztein képzõdés, valamint az összkoleszterin-szint is csökken. Az aktivált B12 hiányában viszont ezek az értékek (homocisztein, koleszterin) megnõnek, és ilyenkor emelkedett összkoleszterin és LDL-koleszterin értékeket mutat a labor. A hiányzó aktív B12 vitamint azonban vissza lehet pótolni a szervezetbe: például szájon át, étrendkiegészítõ vitaminkészítmény segítségével. A visszapótlással akár hetek alatt van mód javulás elérésére az emelkedett koleszterinszintben – amennyiben annak okát az alacsony aktív B12 okozta. Ha ugyanis ez az anyag hiányzik a szabályozásból, akkor az aktivált B12 bevitelével a koleszterinszint, valamint a hiperlipidémia több fajtájának csökkentésére is van lehetõség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!