2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Billen a mérleg nyelveForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-21 13:13:56
Az építõanyag- és az autókereskedõk sem tapsolnak a tartósan gyenge forintnak.

Közgazdászok szerint a svájci frank és az euró között eddig mesterségesen fenntartott árfolyamküszöb eltörlése egyben azt is jelenti, hogy örökre elfelejthetjük a 260 forint körüli frank-árfolyamot és tartósan gyenge forintra kell berendezkednünk.
Áremelés lesz

Miközben a jelentõs exportot bonyolító hazai vállalatok (fõként, amelyek minimális importhányaddal dolgoznak) elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket a gyenge forint láttán, a nagy importõröket a „hideg veríték” önti el a 320 forint körül tanyázó euró-árfolyam miatt. – Mivel az általunk forgalmazott termékek harmada importból jön, elkerülhetetlen bizonyos termékcsoportokban az áremelés. Ennek mértéke kétszámjegyû lesz – mondta el a Naplónak Gulyás János, a Gulyás Tüzép Kft. ügyvezetõ igazgatója. Magyarázatként hozzáfûzte, hogy az árképzésük eddig 300 forintos euróval számolt, ebbõl következõen a 320 forint körüli euró új helyzetet teremt, melynek hatásait kénytlenek áthárítani a vásárlókra. A nagyobb árukészlettel rendelkezõ cégek késõbb kényszerülnek az áraik emelésére, de õk sem ússzák meg.
További piacokat!

A több autómárkát forgalmazó OMP Autóház ügyvezetõje arról számolt be, hogy az egyik márkájuk gyártója már jelezte az áremelési szándékát. – Az emelés mértékét még nem ismerjük, de tudatták velünk, hogy csak a január 31-ig megrendelt új autókra tudják garantálni a jelenlegi fogyasztói árat. Ráadásul várhatóan egész sor gyári alkatrész ára is emelkedik, hiszen azok is importból származnak – tájékoztatott Orbán András márkakereskedõ. Hozzátette, hogy a gyenge forint a használtautó-importot sem hagyja érintetlenül, hiszen a jövõben vélhetõen több forintot kell adniuk ugyanazért az euróért vagy svájci frankért, amibõl odakint a használt verdát beszerzik.

Az Alföldi Nyomda az export és az import oldaláról is érintett a dologban, de mivel több az import-kötelezettségük, mint az exportból származó bevételük, a mérleg számukra kedvezõtlen irányba billen. György Géza vezérigazgató szerint a feladatuk nyilvánvaló: igyekezniük kell további exportpiacokon megjelenni a termékeikkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!