2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Átalakulnak az egészségügy háttérintézményeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-21 14:38:33
Átláthatóbb lesz és egyszerûsödik az egészségügyi ágazat háttérintézményi rendszere a tervezett átalakítások nyomán - tájékoztatott egy összefoglalóban Emberi Erõforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügyért felelõs államtitkársága.

A tervek szerint átalakul az Országos Tisztifõorvosi Hivatal (OTH), átalakul a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szervezeti struktúrája, a jövõben Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) néven tevékenykedik tovább. Többletfeladatokat kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), megalakul - két intézmény összevonásával - az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, továbbá az Országos Igazságügyi és Orvostani Intézet feladatait a Semmelweis Egyetem veszi át.

Megmarad - mint középirányító szerv - az OTH, de a korábbi kilenc háttérintézménye helyett a jövõben négy fog tevékenykedni.

Az OTH háttérintézményeként jön létre az Országos Közegészségügyi Központ, amelyhez a környezet- és település-egészségügy, sugáregészségügy, valamint a kémiai biztonság tartozik majd. Integrálódik az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, valamint az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Szintén az OTH háttérintézményeinek integrációja útján jön létre a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet az Alapellátási Intézetnek és az Országos Gyermekegészségügyi Intézetnek az Országos Egészségfejlesztési Intézetbe történõ beolvadásával.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet módszertani intézetként és egészségfejlesztési szolgáltatási központként látja majd el feladatait - áll az összefoglalóban.

Az országos intézetek egymással való együttmûködését az OTH megerõsített koordinatív hatáskörrel fogja ellátni, és megmarad az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), amely az OTH középirányítói jogkörébe kerül. Az összeolvadások szükségszerûen jelentik a párhuzamosságok megszûntetését és profiltisztítást, azonban leszögezték, hogy az átalakítás során az alapvetõ feladatok elvégzése nem sérülhet, és a folyamatos mûködés fenntartása, a kötelezõ állami feladatok ellátása is prioritás.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézetbõl (GYEMSZI) létrejön Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), amely kizárólag a fenntartói, az állam tulajdonosi joggyakorlási funkciókra összpontosít. A hatósági feladatok a háttérintézményi rendszer más szereplõi részére kerülnek átadásra.

Többletfeladatokat kap az egészségbiztosítási pénztár, az OEP felhatalmazást kap a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatások ellátásszervezésére és kontrolljára, de ide tartoznak majd az ágazati adatszolgáltatási, informatikai fejlesztési feladatok is, valamint az egészségbiztosító vesz át egyes, az egészségügyi finanszírozás területéhez kapcsolódó feladatokat.

Új szervezetként jön létre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) összeolvadásával alakul meg.

Az eddig a GYEMSZI által ellátott technológia-értékelési feladatok (a társadalombiztosítási támogatásba való bevonásokkal kapcsolatos kutató és elõkészítõ feladatokkal együtt) szintén átkerülnek az OGYÉI szervezetébe.

Az átalakulások részeként létrejön az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK). Ennek létrehozásával megvalósulhat az ügyintézéssel járó terhek csökkenése, ügyfélbarát szolgáltatás nyújtása, a teljes körû tájékoztatás biztosítása, az elektronikusan intézhetõ ügyek körének bõvítése.

Az Országos Igazságügyi és Orvostani Intézet (OIOI) feladatait a Semmelweis Egyetem veszi át, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az ÁEEK-hez kerül, de továbbra is kiemelten kezeli az országos vérellátást megtartva önálló költségvetési jogállását.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a struktúraátalakításban több feladatot kap, az intézet veszi át a GYEMSZI-tõl a minõségügyi szakfõorvosi rendszer mûködtetését.

Az átalakítások március 1-jével kezdõdnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!