2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Devizahitelek - MNB: a bankoknak érdeke, hogy megegyezzenek az autóhitelesekkelForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-21 17:04:57
A bankoknak érdeke, hogy megegyezzenek a svájci frankos autóhitelesekkel, mert ezeknél a fedezetek minõsége sokkal alacsonyabb, mint a jelzáloghiteleknél, így a bankok nagyot bukhatnak, ha az ügyfél nem képes törleszteni - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezetõ igazgatója az MTI-nek.

Nagy Márton kiemelte: a nem teljesítõ jelzáloghitelek esetén a hitelösszeg 60-70 százaléka megtérül, azaz a bank átlagosan egy ilyen hitel maximum 30-40 százalékát nem kapja vissza, míg a nem teljesítõ jármûhiteleknél a hitelezési veszteségek elérhetik a kölcsönösszeg 70-80 százalékát is. Nem is beszélve a személyi hitelekrõl, ahol ez az arány 90 százalék feletti.

"A gépjármûhiteleknél tehát a bank elemi érdeke, hogy a nem teljesítés veszélye esetén helyreállítsa az adós törlesztési képességét" - mondta Nagy Márton.

Kifejtette: az "átlag autóhiteleseknek" az elszámolás révén a törlesztõ részletük 20-25 százalékkal csökken, a svájci jegybanki alapkamat csökkentése révén 3-5 százalékot nyernek, a svájci frank árfolyam emelkedése viszont átlagosan 25 százalékkal növelheti a törlesztõ részletüket. Ezt összevetve egy átlagos adós törlesztõ részlete közel változatlan maradhat - mondta.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a hitelfelvevõk veszteségei-nyereségei között jelentõs szóródás lehet, lehetnek olyanok is, akiknek 25-30 százalékkal emelkedik majd a törlesztõ részlete.

Nagy Márton kiemelte: azok az autóhitelesek járnak a legrosszabbul, akik 2007-2008-ban, vagyis a válság kitörése elõtt vették fel az autóvásárláshoz a hitelüket.

Az ügyvezetõ igazgató néhány fõbb számot is közölt a piacról, elmondta, hogy 370 ezer deviza fogyasztói hitelszerzõdés áll fenn (euró-dollár-svájci frank), ebbõl 250 ezer svájci frank hitelszerzõdés van érvényben, amibõl 88 ezer a személyi kölcsön, emellett 162 ezer deviza gépjármû hitel áll fenn.

A devizahitelekbõl 2014 végén még mintegy 400 milliárd forintot tettek ki a svájci frank hitelek, ebbõl a személyi kölcsönök 80 milliárd forintra rúgtak, 320 milliárd forintot tettek ki a gépjármûhitelek - mondta Nagy Márton.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!