2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Életet is menthetnek a kéményseprõkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-22 10:15:03
A legtöbb kéménytûz a lerakódott korom eltávolításával, a kémény rendszeres karbantartásával megelõzhetõ.

A katasztrófavédelmi összegzés szerint az utóbbi években folyamatosan csökken a kéménytüzek száma az országban.

– A balesetek megelõzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kéményseprést végzõ szakemberek elvégezhessék a munkájukat, vagyis be kell engedni a kéményseprõt az ellenõrzés idõpontjában. A kémények állapotát gázüzemû berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésû berendezés esetén pedig félévente indokolt ellenõriztetni – említette Valkó László, a Kéményseprõipari Kft. ügyvezetõje. Hozzátette: az egészség megõrzése és a hatékonyság megtartása miatt el kell végezniük a szén-monoxid mérést is. Amennyiben ugyanis nem hatékony a gázkészülék, ez esetben sok szén-monoxid keletkezik, ezáltal több gázt használ fel, ami jóval több költséggel jár. A kéményseprõknek tisztítaniuk kell a bekötõ csöveket, ellenõrzik a mûszaki biztonsági vizsgálat elvégzését.
Sok a mérõ

– A legtöbb szén-monoxid mérgezés a gáztüzelésû készülékeknél, a nyitott készülékeknél van. Sokan helyeznek el otthonukban szén-monoxid mérõket. Méréssel szükséges kontrollálnunk, hogy van-e elegendõ levegõ-utánpótlás, tud-e megfelelõ mennyiségû friss levegõ kerülni az eltávozó füstgáz helyébe.

A rezsicsökkentés révén a kéményseprõk óradíja 4 ezerrõl 2 ezer forintra csökkent, és a január elsejétõl életbe lépõ többletmunkák rezsióradíjánál is ez a számítási alap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!