2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Totális autós ellenõrzés készül Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-26 16:21:30
Totális ellenõrzés lehet a jövõben az utakon, a számtalan kamera nemcsak a díjfizetést, a szabályszegést, a gyorshajtást figyelné, de ellenõrizné a zöldkártya meglétét vagy a kamionstop betartását is.

Teljes ellenõrzésre rendezkedne be a közutakon a Nemzeti Közlekedési Hatóság új kamerás rendszere - írja a Népszabadság. A közúti közlekedési elektronikus ellenõrzési rendszer (KKEER) teljes fegyverzetével 2010-ben állna szolgálatba, de egyes feladatokat már 2009-tõl ellátna.

Ekkortól ugyanis nem az Állami Autópálya Kezelõ, hanem az NKH ellenõrizné az autópályás díjfizetést, a kamerák képeit pedig a valamennyi hazai gépjármû adatait tartalmazó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) adatbázisával is összevetik. Így nem úszhatná meg az a teherautós, aki most motorkerékpár díjat fizet ki, hiszen jelenleg, csak azt nézik van-e a rendszám után díjfizetés.

Ezzel a rendszerrel a külföldiek is megfoghatók lesznek, a határokon lévõ kamerák azonosíthatják az autópályán már kiszúrt díjfizetés nélkül autózót, megállíthatják, és vissza is tarthatják, amíg nem rendezi az útdíjszámlát és a büntetést.

A kamerák ellenõrzik majd a jármûvek mûszaki érvényességét is. Így a lejárt forgalmival közlekedõk már az elsõ kameránál megbukhatnak, de a lejárt zöldkártyával vagy a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás nélkül autózók sem ússzák meg.

A kamionok hétvégi forgalomkorlátozásának betartatásában sem lesz pardon. Ha rendõr nem is, a kamerák biztosan látják majd a tiltott idõszakban közlekedõ teherautókat, mint ahogy azt is hogy, az adott útszakaszon közlekedhet-e a jármû, így ellenõrizve majd a budapesti behajtási engedélyeket is.

Ezek az okos kamerák nemcsak a rendszámot figyelik majd, de a rendõrséggel és rendszerével együttmûködve az autópályákon, fõutakon, városi utakon is, alkalmasak lesznek a sebesség-ellenõrzésre.

A tilosban járók a kiszabott büntetéseket postán kapják majd meg. Az objektív felelõsség jegyében pedig minden kihágásért a gépkocsi tulajdonosa fizet. Kivétel lehet, ha a megállítják és már a helyszínen megbírságolják.

Egyelõre ez azonban csak terve, mert a kormány még mondta ki a végsõ szót az NKH egyébként januártól törvényben elõírt feladatainak ellátásához megálmodott fejlesztésérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!