2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ukrajnában terjed a tömeghisztériaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-05 18:20:01
96-ra nõtt az Ukrajnában tomboló influenzajárvány halálos áldoztainak száma.

Tatyjana Bahtyejeva úgy értesült, hogy eddig kilenc állapotos kismama, hét gyerek és hat orvos is meghalt a súlyos tüdõgyulladással kísért megbetegedésben. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) rémhírterjesztés címén õrizetbe vett egy férfit, aki az interneten tüdõpestises esetekkel riogatott.

A csütörtök hajnali adatok szerint az influenzás megbetegedésben és légúti fertõzésben szenvedõk száma 478 456. A legtöbb megbetegedést Lemberg (104 019), Ivano-Frankivszk (60 581) és Voliny (28 944) megyékbõl jelentették. A Magyarországgal szomszédos Kárpátalja megyében a szerdai nap folyamán 3 ezerrel nõtt a fertõzöttek száma, és elérte a 21,5 ezret. Halálos kimenetelû eset Kárpátalján még nem történt.

Az ukrán parlament csütörtöki plenáris ülésén megszavazta az influenza elleni küzdelemmel kapcsolatos törvénycsomagot, amelyben többek között az egészségügyi dolgozók túlórapénzének emelése is szerepel. A járványra való tekintettel az ukrán sportminiszter közel 60 sportesemény elhalasztásáról rendelkezett az érvényben lévõ háromhetes karantén idejére.

Az országban egyre terjedõ tömeghisztéria visszaszorítása érdekében már a titkosszolgálatot is mozgósították. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat mára virradóra azonosított és pánikkeltés címén õrizetbe vett egy 30 éves Csernyihiv megyei férfit, aki internetes fórumokon azt a rémhírt terjesztette, hogy Kijev megyében eddig 170 tüdõpestises esetet diagnosztizáltak.

 

 

Megérkezett Kárpátaljára a magyar segélyszállítmány

 

Ungvár – Szerdán megérkezett Kárpátaljára a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmánya, amely az Ukrajnában tomboló influenzajárvány terjedésének visszaszorítását hivatott elõsegíteni.

 

A 120 ezer darab egészségügyi maszkból, illetve 25 ezer dollár értékû gyógyszerbõl álló szállítmányt személyesen Dmitro Tkacs, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete kísérte el Kárpátaljára. A segélyszállítmány átvételénél jelen volt Oleg Havasi, Kárpátalja kormányzója is, aki háláját fejezte ki a magyarországi adományozóknak.

A védõmaszkokat és gyógyszereket részarányosan szétosztották a megye egészségügyi intézményei között. Hubert Roland, a Magyar Vöröskereszt képviselõje közölte, hogy már a közeljövõben újabb segélyszállítmányokat indítanak Ukrajnába. Dmitro Tkacs pedig bejelentette, hogy a vöröskereszt mellett rövidesen a magyar kormány is hozzájárul az ukrajnai influenzajárvány visszaszorításáért folyó küzdelemhez. Ennek keretében Magyarország közel félmillió dollár értékû gyógyászati készítményt, ezen belül vírusellenes szereket, antibiotikumokat és a kórokozók azonosítására alkalmas teszteket fog küldeni Kárpátaljára, mely utóbbiak segítségével akár a járási kórházakban is képesek lesznek kimutatni a H1N1 vírust.

A Magyarországgal szomszédos Kárpátalja megyében egyébként a szerdai nap folyamán 3 ezerrel nõtt a fertõzöttek száma, és elérte a 21,5 ezret. Halálos kimenetelû eset Kárpátalján még nem történt. Az országban mesterségesen keltett pánikhangulat szerencsére nem terjedt át erre a régióra. A járókelõknek közel egyharmada visel védõálarcot, vagy takarja el sállal az arcát. A patikákban némileg normalizálódott a gyógyszer-ellátottság, bár még mindig hiánycikknek számítanak az olcsó, hazai gyártmányú influenzaellenes készítmények.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!