2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Közlemény - NAV: Elsõ házasok kedvezményeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-22 13:19:57
2015. január 1-jétõl csökkenthetõ az adóalap az elsõ házasok kedvezményével. A kedvezményt igénybe veheti minden olyan házaspár, akik 2014. december 31. után kötöttek házasságot és legalább az egyik fél elsõ házasságát köti. A kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 31 250 forint.

Jogosultsági hónapként legfeljebb 24 hónap vehetõ figyelembe a házasság fennállása alatt. Elsõ jogosultsági hónapnak a házasságkötést követõ hónapot kell tekintetni.

A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával akár közösen is igénybe vehetik. Ennek feltétele, hogy a házastársak adóbevallásukban (munkáltatói adó megállapításukban) közös nyilatkozatot tegyenek, melyben feltüntetik egymás adóazonosító jelét és azt, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe. Nyilatkozni kell arról is, hogy a kedvezményt hogyan osztják meg.

A kedvezményt igénybe vehetik akkor is, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike már jogosult családi kedvezményre.

A családi kedvezményre való új jogosultság (magzatra tekintettel vagy gyermek örökbefogadása esetén) megnyílta esetén a kedvezmény tovább már nem érvényesíthetõ. Szintén nem érvényesíthetõ a kedvezmény, ha a házasság felbomlik 24 hónapon belül.

A kedvezmény – a családi kedvezményhez hasonlóan – az adóelõleg-nyilatkozat megtétele esetén már az adóelõleg levonásánál figyelembe vehetõ.

Amennyiben a kedvezménnyel kapcsolatban további kérdése merülne fel, a 40/42-42-42-es telefonszámon ügyintézõink készséggel állnak rendelkezésére.

- Dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, NAV, sajtóreferens, fõosztályvezetõ -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!