2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Közlemény - NAV: Nyilatkozni kell az adókedvezményekrõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-22 13:26:40
Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken idén a személyi jövedelemadójuk. Ennek megfelelõen kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat.

A legtöbbeket a családi kedvezmény érinti, amit tavaly óta az alacsony keresetûek is kihasználhatnak, hiszen, ha az adóalap kevesebb, mint a kedvezmény, a járulékokból érvényesíthetõ a különbözet.

A családi kedvezményrõl az eltartott családtagok felsorolásával kell nyilatkozni. Közülük meg kell jelölni a kedvezményezett eltartottakat, akik után a családi pótlék jár, mert õk egyben a családi kedvezményre jogosító családtagok is.

A nyilatkozathoz segít a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) elérhetõ családikedvezmény-kalkulátor, amellyel egyszerûen kiszámítható, hogy a rendszeres bérjövedelembõl mekkora adóalap-, illetve járulékkedvezményhez juthatnak a családok. A kalkulátor mellett az is szerepel, hogy kik jogosultak a kedvezményekre és mely családtagok számítanak eltartottnak, illetve kedvezményezett eltartottnak.

Ugyancsak adóalap-kedvezmény jár azoknak a pároknak, ahol legalább az egyik fél az elsõ házasságát köti, illetve kötötte 2014. december 31. után. Az adóalapból vonható kedvezmény, ami havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5 000 forinttal emeli a nettó bért.

Idén havi 5 250 forint úgynevezett személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik súlyos fogyatékosságnak minõsülõ betegségben szenvednek vagy rokkantsági járadékban illetõleg fogyatékossági támogatásban részesülnek.

A kedvezményekrõl év közben is lehet nyilatkozni, ha a jogosultság nem januártól áll fenn.

- Aszalós Andrea, sajtóreferens, Nemzeti Adó- és Vámhivatal -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!