2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
EKÁER: van kiskapu bõvenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-23 09:56:23
A szakma szerint a jogszabály visszavonás lenne a megnyugtató megoldás.

A tisztességes gyártókat, kereskedõket, fuvarozókat lehetetlen helyzetekbe sodorja a január elseje óta mûködõ Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszer (EKÁER). A rendszer eredeti célja ugyanis az utaztatásos áfacsalások megakadályozása lett volna, de a jogszabály számos kiskaput hagy az adókerülésre – összegezte a szervezethez beérkezett vállalati tapasztalatokat az EKÁER-rõl a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.
Lassítja a gyártást

A visszajelzések alapján az EKÁER lassítja szinte a teljes magyar gyártást és kereskedelmet, különösen veszélyezteti a GDP jelentõs hányadát adó nagy gyártó vállalatok és beszállítóik versenyképességét. A jogszabály számos ponton a legnagyobb jóindulattal is betarthatatlan: olyan adatok szolgáltatására kötelezi a vállalkozásokat, amelyeket képtelenség idõben beszerezni a nemzetközi partnerektõl. Ha a tesztidõszak élesbe fordul, az EU más tagállamaiban mûködõ cégekkel való üzletkötés rendkívül sok egyeztetést és körültekintést igényel majd. A tisztességes magyar vállalkozások csak bíróság elõtt tudják majd megvédeni igazukat, ha rajtuk kívülálló okokból nem tudták regisztrálni küldeményeiket a rendszerbe. Az áru értékének 40 százalékáig, fellebbezés nélkül a helyszínen bírságolhatóak lesznek akkor is, ha külföldi partnereiktõl képtelenek megszerezni ünnepnapokon, hétvégéken, éjszakánként az azonnal jelentendõ adatokat.
Nem tûntek el

Az adókerülõknek számos kiskaput hagyott a törvényalkotó. Már most látható, hogy az áfacsalásban gyanúsnak nyilvánított kockázatos termékek 21 nappal az EKÁER indulása után sem tûntek el a forgalomból. A jogszabály szövege és alkalmazása között ellentmondás feszül, az informatikai rendszer felkészületlen, hiányoznak az adatvédelmi garanciák és a hiteles válaszok az eddig felmerült kérdésekre: mindezek csak tovább növelik az EKÁER körül kialakult káoszt. A vállalatok visszajelzése alapján az egyetlen megnyugtató megoldás a jogszabály visszavonása lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!