2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Így tervezze az ünnepeket idénForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-23 10:17:39
A hosszú hétvégék a vendéglátásnak és a turizmusnak rendkívül elõnyösek a növekvõ forgalom miatt, ugyanakkor a munkanap-áthelyezéseknek nincs számottevõ, mérhetõ gazdasági hatásuk - mondták az MTI-nek nyilatkozó szakértõk.

A nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján az idén három alkalommal kerül sor munkanap-áthelyezésre, három négynapos hosszú hétvége lesz, illetve egy már volt. Január 10., augusztus 8. és december 12. szombati munkanap, míg január 2. péntek, augusztus 21. péntek és december 24. csütörtök pihenõnap. Ezen kívül négy alkalommal lesz háromnapos a hosszú hétvége: húsvéthétfõ és pünkösdhétfõ miatt, valamint május elseje hétfõre, október 23. péntekre esik. A rendeletben az is szerepel, hogy az általánostól eltérõ munkaidõ-beosztásban foglalkoztatottak munkarendje ettõl eltérõen is meghatározható.

Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. foglalkoztatáspolitikai kutatásvezetõje szerint a munkanap-áthelyezéseknek nincs jelentõs gazdasági hatásuk, mivel a versenyszférában a megrendeléseket saját jól felfogott érdekükben teljesítik a vállalkozások, erre megvannak a hatásos munkaszervezési módszerek. Hozzátette: a költségvetési, szolgáltatási szektorban is fenntartják a társadalom mûködéséhez szükséges kapacitásokat, mint a közlekedés, víz, gáz, fûtés biztosítása. Megjegyezte: a töredezett munkahét általában alacsonyabb teljesítményekhez vezet, mint a hosszabb idõegység alatt végzett munka.

Lupkovics Mariann munkajogász az MTI érdeklõdésére leszögezte: akár az általános, akár attól eltérõ munkarendben dolgozik egy munkavállaló, mindenki számára irányadó az, hogy az áthelyezett munkanap miatt nem nõhet meg a havi munkaidõ, és nem csökkenhet a havi pihenõnapok száma sem. Hozzátette: azok esetében, akik munkaszüneti napon munkát végeznek, nincs jelentõsége az áthelyezésnek, mert számukra a rájuk vonatkozó munkarend és ehhez igazodóan saját munkaidõ-beosztásuk a mérvadó.

Példaként elmondta: ha az általános munkarend szerint csütörtökön munkaszüneti nap van, akkor a péntek-szombat-vasárnap pihenõnap. Ekkor annak, aki munkaidõ-beosztása szerint csütörtökön munkavégzésre van beosztva - ez a megszakítás nélküli munkarendben dolgozóknál, idénymunkásoknál fordulhat elõ egyebek mellett -, ez a nap munkanap lesz. Heti pihenõnapjai pedig a munkaidõ-beosztása szerint alakulnak, tehát a következõ szombat nem azért lesz számára munkanap - ha beosztják munkavégzésre - mert arra a jogszabály munkanapot rendelt el, hanem a munkaidõ-beosztása miatt. Ha szabadságot vesz ki - akár a munkaszüneti napon, akár az áthelyezett szombaton - akkor kell szabadságnapot elszámolni ezekre a napokra, ha ezeken a napokon munkarendje szerint munkavégzésre lett volna beosztva - magyarázta a munkajogász. A munkanap-áthelyezések a munkaadó számára szervezési feladatokat is felvetnek. Ezért többen arra használják ezt az alkalmat, hogy kipróbálják az otthonról történõ munkavégzést.

A Telenor például arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Microsofttal együtt 2012 óta megrendezi a dolgozz otthonról napot, aminek célja, hogy népszerûsítse a teljesítmény-alapú és kevésbé helyhez kötött munkavégzést. 2014-ben már több mint 150 cég és 4000 munkavállaló csatlakozott a kezdeményezéshez, így õk nem a megszokott munkahelyükön, hanem mobil eszközeik és sok esetben mobilinternet segítségével szabadon választott helyszínen dolgoznak a szombati munkanapon - közölte a Telenor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!