2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szombaton 65 ezren írtak központi felvételitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-23 10:24:41
Szombaton tartották a középiskolai központi felvételiket. A négy, a hat és a nyolc évfolyamos középiskolákba jelentkezõ diákoknak magyarból és matematikából kellett vizsgázniuk. Országszerte csaknem 500 helyszínen mintegy 65 ezren írtak központi felvételit. A bejáratnál és a folyosón is izgatottan böngészte mindenki a kiírásokat az Óbudai Árpád Gimnáziumban. Így találták meg, hogy ki melyik tanteremben írhatja a felvételit.

Nyolc és hat évfolyamos gimnáziumba, illetve a középiskolák kilencedik évfolyamára jelentkezõk felvételiztek szombaton.

A központi magyar nyelvi feladatsort 10 órától írták 45 percen át az Óbudai Árpád Gimnáziumban. Az iskola mindegyik terme foglalt volt, több mint háromszázan írásbeliztek, majdnem olyan szigorú szabályok mellett, mint az érettségin.

„A feladatlap-csomagokat a páncélszekrényben õriztük és a vizsga elõtt közvetlenül bontottuk fel. Minden vizsgázónak ellenõrizzük a személyazonosságát és a felügyelõtanárok minden apróságra igyekeznek odafigyelni a termekben” – mondta Koncz Levente, az Óbudai Árpád Gimnázium igazgató- helyettese.

45 perc volt a matematika feladatlapok kitöltésére is. Miskolcon a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolába felvételizõk azt mondták nagyon sokat készültek rá.

Az Arany János Tehetséggondozó programba jelentkezõ hátrányos helyzetû fiatalok is szombaton adtak számot tudásukról.
Reõthy Ferenc, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója azt mondta: öt osztályt indítanak a következõ évben, ebben az egyik az Arany János tehetséggondozó osztály, a másik osztályokban speciális jellegû képzés van. Ez azt jelenti, hogy a törvényi elõírásokat betartva 150-170 tanulót tudnak felvenni.

Idén csaknem 500 vizsgahelyszínen tartottak központi írásbelit. A felvételi vizsgán 66 ezer diák vett részt. A feladatlapokat évfolyamonként külön bizottságok állították össze.

Megtartották a középfokú központi felvételiket

„Ezek nagyrészt kompetencia-alapú feladatsorok, de azért tárgyi tudásra is kérdeznek, vagy olyan készségekre, amelyek a középfokú továbbtanuláshoz fontosak” – hangsúlyozta Pongrácz László, az Oktatási Hivatal fõosztályvezetõje.

Az eredményekrõl a vizsgát szervezõ iskolák február 5-éig tájékoztatják a felvételizõket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!