2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A megelõzés fontosságára figyelmeztet a 9. Európai Méhnyakrák Megelõzési HétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-25 10:18:28
A méhnyakrák, a 45 év alatti magyar nõk körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés megelõzésének fontosságára figyelmeztet az Európai Méhnyakrák Megelõzési Hét január 24. és 30. között.

A magyarországi ingyenes programsorozatban Budapest mellett részt vesz Sopron, Mezõtúr, Szakoly, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba és Esztergom is, az egyes városok programja megtalálható az eseményt a Szülészeti-Nõgyógyászati Prevenciós Tudományos Társasággal (SZNTT) közösen szervezõ Mályvavirág Alapítvány honlapján (http://malyvavirag.hu).

A fõvárosban szombaton az Allee Bevásárlóközpontban várják egész napos programsorozattal a látogatókat. A rendezvény Fábián Évi fotómûvész méhnyakrákon átesett nõkrõl készült fotókiállításával nyílik. A kiállítás mellett elhelyezett egyedi próbababáknál a látogatók szimbolikusan is kifejezhetik majd a HPV elleni küzdelemben való elkötelezettségüket azzal, ha egy-egy gyöngyöt dobnak be a próbababák hasi részébe.

Für Anikó, Schell Judit, Gubás Gabi, Fodor Annamária és Csányi Sándor olvasnak fel megrendítõ történeteket méhnyakrákkal foglalkozó könyvekbõl. A betegségrõl, a megelõzésrõl az érdeklõdõk szakemberektõl kaphatnak felvilágosítást.

Magyarországon évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és mintegy félezer halálesetért felelõs a betegség. A megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon az 5. legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban. Európában évente 25 ezer áldozatot szed a betegség.

Az SZNTT szerint a méhnyakrák kialakulását elõidézõ humán papillomavírus (HPV) a rákos megbetegedések 5 százalékáért tehetõ felelõssé. A fertõzés gyakoriságát mutatja, hogy élete során a nõk 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertõzõdik HPV-vel. Minden tizedik fertõzöttnél kialakul valamilyen daganatos elváltozás.

A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel: a magyarok közel harmada nem is hallott még róla és csupán minden második férfi tud a vírus létezésérõl, pedig a vírus egyes törzsei náluk is daganatok kialakulását okozhatják - olvasható az SZNTT által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Magyarországon 2014 óta ingyenes a 7. osztályos lányok számára a HPV elleni védõoltás, amelyet tízbõl nyolc szülõ kért gyermeke számára.

"A hazai oltási program nagyon komoly elõrelépés, amely sokkal eredményesebbé teheti a vírus elleni küzdelmet. Ugyanakkor fontos, hogy valamennyi veszélyeztetett csoport, tehát nemcsak a kamaszlányok, hanem a felnõtt nõk, a fiúk és a férfiak is felismerjék a vírus veszélyeit, és minél nagyobb számban vegyék igénybe a védõoltást. Ez ugyanakkor nem helyettesíti a nõgyógyászati szûrõvizsgálatokat. A HPV elleni hatékony védekezést a védõoltás és a szûrés együttes alkalmazása jelenti" - véli Szõnyi György szülész-nõgyógyász szakorvos, az SZNTT elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!