2024. április 24. Szerda, György.
 
Tévhitek az új influenzárólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-09 14:27:43
Vannak, akik azt gondolják, hogy a homoszexuálisok hamarabb elkapják a betegséget.

Az új influenzával kapcsolatban is élnek az elõítéletek. Egy felmérés résztvevõi például azt gondolták - a HIV mintájára -, hogy a homoszexuálisok hamarabb elkapják a betegséget, és sokan a hajléktalanokat, a prostituáltakat is a veszélyeztetett csoportba gondolják.

Kevesebbet utazunk, kevesebb disznóhúst eszünk, félünk a gazdáktól, és mindez az új influenza miatt van- ez derült ki egy nemzetközi felmérésbõl, amely azt vizsgálta, hogy viselkedésünket hogyan változtatta meg a világjárvány.

A felmérés azt is kutatta, hogy az emberek mit gondolnak, kik kaphatják el legkönnyebben a H1N1 vírust.

A felmérésben több mint 500 ember vett részt Európából és Ázsiából, és a megkérdezettek többsége a már meglévõ elõítéleteihez kapcsolta az influenzát - mondja Robin Goodwin szociálpszichológus a londoni Brunel Egyetem professzora, a felmérés készítõje.

„A homoszexuálisokról például azt gondolják az emberek, hogy hamarabb kapják el a H1N1 vírust. Mert az emberek összekapcsolták a HIV vírust a H1N1-el. A homoszexuálisokról azt gondolják, hogy HIV vírussal fertõzöttek, így az új influenzát is könnyebben elkapják. Ez persze sztereotípia.

Európában a hajléktalanokat és a prostituáltakat is a veszélyeztetett csoportba sorolták a válaszadók. Az emberek a már meglévõ elõítéleteikhez kapcsolták az influenzát, ez azt mutatja, hogy az új, ismeretlen dolgok, a félelmeink az elõítéleteinket erõsítik.”

Érdekes adat az is, hogy az influenza miatt minden harmadik válaszadó elhalasztotta külföldi utazását, és közel 40 százalékuk kevesebb alkalommal használja a tömegközlekedési eszközöket.

 

Vakcinaturizmus a szlovák határ mentén

 

A Független Hírügynökség információi szerint egyre több szlovák vásárol magyar, H1N1 elleni vakcinát. Gyõrben, Mosonmagyaróváron és Komáromban naponta 5 - 10 darab oltóanyagot vesznek meg szlovák állampolgárok.
A határ menti gyógyszertárakban sorban állnak a vakcináért. Már nem csak a magyarok keresik az oltóanyagot, egyre több a szlovák vásárló is. Sokan 50, 60 vagy akár 100 kilométert utaznak a védõoltásért. A szlovákok háziorvosukkal íratják fel a vakcinát és vele is
adatják be azt.


A Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét nem lepte meg a vakcina turizmus. Szlovákiában ugyanis nincs oltóanyag, ezért jönnek hozzánk a védõoltásért. Nálunk pedig - mivel uniós országról van szó - ha minden szükséges adat szerepel rajtuk, a szlovák receptek is érvényesek.

"Amennyiben az alaki kellékek egy külföldi vényen megtalálhatók, akkor a magyar gyógyszerész jogkövetõ módon szolgáltatja ki a készítményt" - mondta a Független Hírügynökségnek Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Mivel Szlovákia egyelõre nem rendelt H1N1 elleni oltóanyagot, a határ menti patikákban arra számítanak, hogy a következõ napokban tovább erõsödik majd a szlovák vakcinaturizmus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!