2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Idén már bõvülhet a vállalati hitelezésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-25 11:05:07
Az eurózóna gazdasága több, egymást kiegyenlítõ hatással szembesül idén.

Növekedésnek indulhat a vállalati hitelezés az eurózónában: 2015-ben 3,3, jövõre pedig 5 százalékos éves bõvülési ütemet érhet el a szektor – derül ki az EY pénzügyi szolgáltatásokra (EFFS) vonatkozó legfrissebb elõrejelzésébõl.
Kedvezõ lehet

A tavaly 0,8 százalékkal bõvülõ eurózóna gazdasága idén 1,3 százalékos növekedéssel számolhat, ami a vállalati hitelkihelyezésekre is kedvezõ hatást gyakorol. A 2014-ben tapasztalt, közel másfél százalékos visszaesést követõen, idén 3 százalékot meghaladó mértékben bõvülhet a szektor az euróövezetben, ami 2016-ban az 5 százalékos növekedést is elérheti. A reményteli várakozásokat elsõsorban a javuló német gazdasági teljesítmény indokolja, azonban továbbra is komoly kockázatot jelent a bankok számára a Basel III kritériumoknak való megfelelés, a nem teljesítõ hitelek aránya, valamint az alacsony hitelkereslet.
Kiegyenlítõ hatások

„Az eurózóna gazdasága több, egymást kiegyenlítõ hatással szembesül idén: a gyenge euró jó hatással van az exporttevékenységre, ráadásul néhány kereskedelmi partner gazdasága is lendületet kapott, más területeken azonban nem alakulnak ilyen kedvezõen a gazdasági folyamatok. Az euróövezetben tapasztalható vállalati hitelezésbõvülés hozzájárulhat a közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország hitelezési környezetének hosszú távú javulásához”– mondta Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának igazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!