2024. április 24. Szerda, György.
 
Január végéig kell kérni az ekáerrel kapcsolatos kockázati biztosíték alóli mentességetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-25 12:06:18
Miután a nemzetgazdasági tárca február 28-ig meghosszabbította az elektronikus közúti áruforgalmi ellenõrzési rendszer (ekáer) próbaüzemét, azoknak, akik március 1-je után is mentesülni akarnak a kockázati biztosíték befizetése alól, még januárban kérniük kell felvételüket a köztartozásmentes adatbázisba - figyelmezteti az érintetteket a LeitnerLeitner adótanácsadó az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kockázati biztosíték minimális összege márciustól, az elõzõ 60 nap kockázatos termékeibõl származó - az ekáer rendszerben rögzített - nettó forgalom 15 százaléka.

Az eredeti elõírás szerint január 31-tõl kellett volna kockázati biztosítékot fizetniük a kockázatos élelmiszerek és más kockázatos termékek gyártóinak és kereskedõinek, az EU-ból érkezõ beszerzéseik, továbbá elsõ belföldi értékesítéseik után. Ez alól csak azok a vállalkozások mentesülhetnek, amelyek szerepelnek a köztartozásmentes vagy pedig a minõsített adózói adatbázisban.

A köztartozásmentes adózói adatbázisba való bekerüléshez a vállalkozásnak kérelmet kell benyújtania az adóhatósághoz. Ennek feltétele, hogy a kérelem idõpontját megelõzõ hónap utolsó napján - majd ezután minden hónap utolsó napján - ne legyen a vállalkozásnak adó- és köztartozása. Aki ennek megfelel, a kérelem benyújtását követõ hónap 10. napjától kerül be az adatbázisba.

A minõsített adózói adatbázisba való bekerülés sokkal nehezebb, így csak nagyon kevesen tudnak majd élni ezzel. A kérelem beadását megelõzõen ugyanis - gyakorlatilag - hat éven belül nem lehet még 1 forintnyi adóhiánya sem a cégnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!