2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Több helyen is havazásra figyelmeztetnekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-25 12:30:44
Több helyen viharos széllel, csapadékkal hidegfront éri el az országot. Több megyére elsõfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra a havazás, illetve hófúvás veszélye miatt. A Fõvárosi Közterület-fenntartó (FKF) szombattól a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a nap folyamán fokozatosan erõsödni fog a szél. Délutántól elõször a Nyugat-Dunántúlon, majd az északkeleti országrész folyóvölgyeiben viharossá fokozódhat a szél. A Dunántúlon még szombaton is lehetnek viharos széllökések, északkeleten viszont jelentõsen mérséklõdik a légmozgás.

Késõ estétõl, éjszaka a Dunántúl északnyugati és középsõ részén az esõ havas esõbe, majd az éjszaka második felében, hajnalban havazásra vált. A hegyvidéki területeken meg is maradhat a hó, amely le is tapadhat.

Szombaton a Dunántúlon több helyen várható napközben havazás, de a talajon ez sokfelé olvadni fog. 5 centiméternél nagyobb hóréteg a Dunántúl középsõ és északkeleti részének magasabban fekvõ területein alakulhat ki. A Dunántúl középsõ, északkeleti részén a magasabban fekvõ terülteken a viharos északi szél helyenként hóátfúvásokat okozhat - tették hozzá.

Szombatra a viharos szél miatt Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsõfokú figyelmeztetést. A havazás miatt Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém, a hófúvás miatt Fejér és Veszprém megyére adott ki ugyancsak elsõfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Az elõrejelzés szerint pénteken a hõmérséklet kora délután 5-10, késõ este 0 és plusz 7 Celsius-fok között valószínû. Szombaton a legalacsonyabb hõmérséklet mínusz 1 és plusz 5, a legmagasabb hõmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínû, a legenyhébb idõ északkeleten várható.

Az FKF pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Budapestet rövidesen elérõ hidegfront miatt szombaton hajnali hat órától az FKF Nonprofit Zrt.-nél ismét életbe lép a legmagasabb, hármas készültségi fokozat. Az idõjárás függvényében a társaság mintegy 90 téli célgéppel vonul ki, hogy szükség esetén síkosságmentesítse a budapesti fõ- és közösségi útvonalakat, elõsegítve ezzel a balesetmentes közlekedés feltételeit.

A rendõrség honlapján arra hívta fel a figyelmet: a hétvégén és a jövõ héten napközben az évszaknak megfelelõen: hidegebb lesz az idõ, az éjszakai órákban jóval fagypont alatti hõmérsékletre, továbbá péntektõl hétfõig többfelé esõre, havas esõre és hóesésre is készülni kell számolhatunk, amely befolyásolhatja a közúti határátkelõhelyek jármûforgalmát.

Mint kiemelték: az utazóknak alaposabban fel kell készülni az utazásra, elindulás elõtt szükséges tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, idõjárásáról, valamint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges hóláncról és egyéb felszerelésekrõl, illetve megfelelõ ruházatról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!