2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Vasárnapi pihenõnap - Nem hitelesítette a népszavazási kérdések aláírásgyûjtõ ívét az NVBForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-26 08:53:00
Megtagadta az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos országos népszavazási kérdések aláírásgyûjtõ ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én nyújtotta be az "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?" kérdést tartalmazó aláírásgyûjtõ ívét, majd néhány perccel késõbb az "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?" kérdést tartalmazó ívet. Az NVB mindkettõ hitelesítését megtagadta.

Az elsõ kérdést tartalmazó ívet arra hivatkozva nem hitelesítették, hogy a kérdés alkotmányossági aggályokat vet fel.

Patyi András, a testület elnöke a vitában arra hívta fel a figyelmet, Magyarország alaptörvénye biztosítja a vállalkozás és verseny szabadságán nyugvó gazdasági élet mûködését. A vállalkozás szabadságához való jog nem teszi lehetõvé, hogy törvény teljes mértékben valamennyi üzleti tevékenység tekintetében a vasárnapi mûködését korlátozza - hívta fel a figyelmet az elnök.

Litresits András, a testület MSZP-által delegált tagja emlékeztetett: a bezárás vonatkozna például a nemzetközi repülõtérre, a pályaudvarokra, a kórházakra, benzinkutakra is, márpedig számos olyan üzlet van, aminek a nyitva tartása minden napon szükséges. Mint mondta, egy eredményes népszavazás abszolút tiltást rendelne el, ami a vállalkozáshoz való alaptörvényben biztosított jogot sértené, és alaptörvény-módosítást eredményezne, ilyen, az alaptörvény módosítására irányuló kérdést azonban nem lehet hitelesíteni.

Határozata indoklásában az NVB kitért arra is, hogy ha a kérdés által bevezetendõ korlátozás mindenre kiterjedne, az sértené az emberi méltósághoz való jogot is, valamint arra, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelmûség követelményének sem, mivel egy sikeres népszavazás olyan mértékben érintené a hétköznapi életet, amelynek a következményei nem beláthatóak a választópolgárok számára.

A testület 8 igen szavazattal, Lovas András (KDNP) ellenszavazatával megtagadta az aláírásgyûjtõ ív hitelesítését.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriának címezve.

Az NVB pénteki ülésén Szepessy Zsoltnak a másik - az üzletek nyitva tartására vonatkozó - aláírásgyûjtõ ívének hitelesítését is megtagadta. A kérdést Szepessy Zsolt már egyszer benyújtotta december 18-án, ám akkor formai okokra hivatkozva a Nemzeti Választási Iroda elnöke elutasította a kérdést, ám Szepessy Zsolt januárban ismét benyújtotta azt. Az ismételten benyújtott kérdések esetében az NVI elnökének nincs lehetõsége arra, hogy vizsgálja, van-e benyújtva azonos tárgyú kérdés, az ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kellett tûzni.

Az NVB pénteken megállapította, hogy a néhány perccel korábban már tárgyalt, az üzletek zárva tartására vonatkozó kérdésrõl hozott határozat még nem emelkedett jogerõre, így "folyamatban lévõnek" minõsül. A népszavazási törvény szerint azonban a kérdés benyújtását követõen már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az annak hitelesítését megtagadó döntés jogerõre emelkedéséig, ezért az NVB megtagadta az "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?" kérdést tartalmazó ív hitelesítését is.

Az ülésen elhangzott, hogy a Veszprém megyei 3-as számú országgyûlési választókerületben - a tapolcai székhelyû választási bizottság javaslata alapján - április 19-én lehet az idõközi országgyûlési képviselõválasztás. A testület javaslatot tartalmazó határozata - amennyiben nem érkezik jogorvoslati kérelem - szombat délután emelkedik jogerõre. A választás kitûzésének idõpontjáról az NVB-nek kell majd döntenie.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!