2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Gyertyák, emlékek, mûvészetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-26 09:38:29
Emléktábla-koszorúzással, kiállításmegnyitóval, helyi hangversennyel köszöntötték a magyar kultúra napját.

Régi hagyománya van a sárréti településen, hogy a nemzeti és népi kultúránk örökségét ápolva és éltetve köszöntik a helyi érdeklõdõk a nemzeti imádságunk születésnapját. A hétfõ esti ünnepség kezdetén Bai Károly avatott tolmácsolásában, mint verset hallgathatták meg Kölcsey Ferenc költeményét, a szép számban megjelent ünneplõk. A szavalat után épület bejárata mellett elhelyezett, Borsós Lászlónak, az intézmény elsõ igazgatójának emlékét õrzõ emléktáblára, Balogh Sándorné, a mûvelõdési ház jelenlegi megbízott igazgatója, és Pépeiné Elek Antónia könyvtárvezetõ helyezte el a megemlékezés koszorúját, miközben a az ünneplõk mécses gyújtással adóztak a mind máig köztiszteletben álló népmûvelõ emléke elõtt.
Helyi értékek

A magyar kultúra napja alkalmából Alkotók és alkotások Biharban címmel a Bihari Galéria Alapítvány 33 alkotójának munkájából nyílt kiállítás. A megnyitón Fenyvesvölgyiné Tóth Zsuzsanna grafikus, maga is az alkotó kör tagja, Radnóti Miklós Nem tudhatom címû versének gondolataival idézte a szülõföldhöz való kötõdést. A Magyar Kultúra Lovagja címmel is kitüntetett mûvész, a helyi iskola pedagógusa, az önzetlenség gyakorlataként saját szavai helyett, a helyiek által is nagyra becsült – egykori településvezetõjük – az alkotóköri alapítványi kuratóriumi elnökének dr. Matolcsi Lajosnak ajánlásával ösztönözte a jelenlévõket az alkotások megtekintésére. „Szebb, gazdagabb életminõséget kívánunk minden látgatónak, alkotónak, Bihariságát vállalónak. A mûvészet, a tiszta forrás szellemi pihenõje legyen e galéria, ahonnan erõt merít a szeretet, a hit és a sokasodik a tennivágyó akarat” – mondta.

A bensõséges hangulatú ünnepséget, a helyi mûvészeti iskola tanárai, Kondor Zsuzsa furulya- és Veress Anita, zongoraszakos tanítványainak közös koncertje zárta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!