2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ezt tanácsolja a rendõrség az autósoknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-26 09:56:56
Téli autópálya-kisokossal segíti a rendõrség a sztrádákon közlekedõket, akikre a monotonitás és a felverõdõ piszok jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. A kiadványnak lesz nyári változata is.

A télies útviszonyok miatt türelemre és a jármûvek felkészítésére hívja fel a figyelmet a rendõrség, amely a biztonságosabb közlekedés szolgálatában egy autópálya-kisokost is kiadott.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) szóvivõje a Napközben adásában elmondta, a januártól terjesztett 80 ezer példányban készült, és a fontos téli baleset-megelõzési tanácsokon kívül felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyére, tanácsokat ad mûszaki hiba esetére, továbbá közérdekû információkat is ellátja a jármûvezetõket.

A szóvivõ hozzátette: télen, amikor korán sötétedik, gyakran párás, ködös a levegõ, és nagyon gyorsan koszolódik a fényszóró, valamint a szélvédõ, különösen fontos a láthatóság. Az autósoknak ügyelniük kell rá, hogy mindig legyen az ablaktörlõben megfelelõ mennyiségû folyadék, illetve tanácsos alkalmanként megállniuk, hogy megtisztítsák jármû lámpáit is.

Az autópálya-kisokost a sofõrök nem csak a sztrádák pihenõhelyein és benzinkútjainál, hanem a fõútvonalak mentén, illetve a schengeni határszakaszok átkelõhelyein is beszerezhetik.

A kiadvány a magyar mellett, angol, német, román, szerb és ukrán nyelven is elérhetõ.

A szóvivõ hangsúlyozta, a rendõrség a beköszöntével kifejezetten a nyári közlekedésre vonatkozó tanácsokat tartalmazó autópálya-kisokost is összeállít. Erre az idõszakra ugyanis, a fokozott forgalom miatt, szintén más szabályok vonatkoznak.

Az alezredes hozzátette, az autópályán bekövetkezõ balesetek elsõdleges okai között az elõírt követési távolság be nem tartása, a helytelenül megválasztott sebesség és a rosszul végrehajtott elõzés szerepel. A kisokos ezekkel kapcsolatban is tartalmaz tanácsokat. Megjegyezte: a sztrádán való közlekedés monotonitása miatt a vezetõk sokkal figyelmetlenebbek, mint más típusú utakon.

Csiszér-Kovács Viktória külön felhívta a figyelmet a téli gumi és a megfelelõ fagyálló folyadék használatára, továbbá a jármûvek karbantartására, szervizelésére.

Székely Gyula vezetéstechnikai oktató a Kossuth Rádióban is azt mondta, a monotónia nagyon nagy kihívás a sofõr számára, minden ember nehezen viseli. Jellemzõ, hogy több órás vezetés után a vezetõ a 120-130 kilométer per órás sebességet már nem is érzi soknak, azonban, ha – például dugó, baleset vagy útlezárás miatt – hirtelen meg kell állni, az nagyon nagy teljesítményt követel a vezetõtõl. Ezek a helyzetek a legveszélyesebbek, ilyenkor következnek be az úgynevezett ráfutásos balesetek.

A szakember szerint a sofõröknek autópályán és gyorsforgalmi úton is legalább kétóránként illene megállniuk pihenni. Ennyi idõ után ugyanis az ember ízületei kicsit elmerevednek, akármilyen korszerû fûtése van egy kocsinak. Ilyenkor célszerû kiszállni, az autót kicsit kiszellõztetni, inni valamilyen folyadékot – nem feltétlenül kávét vagy cukortartalmú italt –, és frissebben továbbindulni. Hozzátette: a pihenõ a többi, autóban utazó személyt is „kezelhetõbbé teszi”, fõleg a gyerekeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!