2022. május 20. Péntek, Bernát, Felícia.
 
Influenza - ÁNTSZ: egyre több európai országban van kiterjedt járványForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-26 11:00:43
Egyre több európai országban, köztük Magyarországon is kiterjedt influenzajárvány van - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.

Mint kifejtették: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenza-jelentése szerint Európában terjed az influenza, fõleg a kontinens nyugati és északi részén. Az ECDC-hez beérkezett, a 2015. január 12. és 18. közötti idõszakra vonatkozó adatok szerint Finnország, Svédország, Lettország, Anglia, Hollandia, Belgium, Portugália, Olaszország, Szlovénia és Horvátország, továbbá Magyarország is földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be.

A WHO európai régiójából 29 ország számolt be fokozódó influenzaaktivitásról. Az influenzaszerû tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáinak 40 százalékából mutatták ki az influenzavírust a laboratóriumi vizsgálatok. Magyarországon ez az 50 százalékot is meghaladta az elmúlt héten - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Mint felidézték: az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint az elmúlt héten 16 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel, ezzel hivatalosan Magyarországon is megkezdõdött a szezonális influenzajárvány.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy az általános személyi higiénés szabályok betartásával - különös tekintettel a kézmosásra, a köhögéssel és tüsszentéssel kapcsolatos etikettre - a fertõzés esélye csökkenthetõ. Javasolt az eldobható papír zsebkendõ használata - jegyezték meg.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban mûködõ figyelõszolgálatok adatait összesíti.

A figyelõszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akik ellátási körzetei a népesség legalább egy-öt százalékát lefedik. Az orvosok az influenzaszerû tünetekkel vagy akut légúti fertõzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésrõl, az emelkedõ vagy csökkenõ aktivitásról is jelentést adnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!