2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Autósok figyelem! Február 1-jétõl változik az útdíjrendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-26 12:07:08
Az egy hónapos próbaüzemet követõen február 1-jétõl változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz, közöttük a ferihegyi gyorsforgalmi út - jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Elmondta: a minisztérium folyamatosan gyûjtötte a próbaüzem tapasztalatait, s a szakmai szervezetek körében teljes egyetértés volt abban, hogy a megyei matrica bevezetése helyes volt. Közlése szerint hétfõn 42 szakmai érdekképviselet és tudományos szervezet, közlekedési és más közszolgáltató vállalat, illetve önkormányzatok véleményét hallgatta meg.

Fónagy János a legfontosabb változások közé sorolta, hogy a megyei matricák nem a megyehatár elõtti utolsó, hanem a megyehatár utáni elsõ csomópontig lesznek érvényesek. Arról is döntöttek, hogy a kormány eltörli az 1470 forintos eljárási díjat a megyei matricák bevezetésével összefüggõ ügyekben - közölte. Azok, akik januárban díjfizetés nélkül hajtottak díjköteles szakaszokra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, ha február végéig éves matricát vesznek, hanem az egyéb esetekben szokásos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük.

Tájékoztatása szerint az M1-es Fejér megyei és az M7-es Veszprém megyei szakaszai a szomszédos megyékre érvényes matricákkal használhatóak, a Budapest és Gyõr vagy Siófok között rendszeresen közlekedõknek így 4 helyett elég 3 megyei matricát váltaniuk.

Ingyenes lesz a 4-es fõút Budapest felõl a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérig tartó szakaszának használata, az M86-os fõút szombathelyi és a 61-es fõút kaposvári szakaszai (a csatlakozó gyorsforgalmi kapcsolat megépítéséig), és a dunaújvárosi, illetve a szekszárdi autópálya-hidak használata, a Pentele és Szent László-hidakra nem kell egyetlen matrica sem a Megyeri-híd mintájára.

Közölte azt is, hogy a 4 vagy többgyermekes nagycsaládok és mozgásukban korlátozottak számára utólagos kompenzációt biztosítanak a D2 és D1 kategóriák közti különbség megtérítése érdekében, de ennek a jogszabályi feltételei áprilisra teremthetõk meg.

Kérdésre válaszolva közölte: a budaörsi autópálya szakaszokat nem érintik a bejelentett változtatások, azok fizetõsek maradnak. Aki viszont csak egyszer használta az adott megyei matricát a most ingyenessé vált szakaszon, szintén visszakaphatja az árát - visszaváltani február 28-ig lehet, díjmentesen. Az államtitkár szerint pár száz érintettrõl lehet szó.

Fónagy szerint Pest megye kivételezett helyzetben volt eddig. Az ország többi részén az emberek korábban is fizettek a gyorsforgalmi utak használatáért. Az államtitkár szerint lehet úgy nézni, hogy a Pest megyében közlekedõk most rosszabbul jártak, de lehet úgy is nézni, hogy most õk is fizetnek, csakúgy mint az ország többi részén.

Az államtitkár az útdíjrendszert sikeresnek tartja. Elmondása szerint ráadásul az év elsõ két hetében a 43 ezer forintos éves bérletet vásárlók száma is megduplázódott. A mostani döntésekkel véglegesítették a szabályozást, újabb lobbiérdekek érvényesítésére ebben az évben nincs lehetõség Fónagy szerint. A tárca azonban folyamatosan figyelemmel kíséri a forgalom áramlását.

Kurucz Éva kormányszóvivõ elmondta: a január elsején bevezetett kibõvített útdíjrendszer célja, hogy azok fizessék meg a gyorsforgalmi úthálózat fenntartásának költségeit, akik használják. Az olcsóbb hozzáféréssel gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetnek az autósok, számos település környezeti terhelése csökken.

Elmondta, az új matricák mellett a területkorlátozás nélküli tíznapos, havi és éves matricák továbbra is elérhetõek. Az uniós irányelvek és a nemzetközi példák a használatarányos útdíj irányába mutatnak, a régió egyes országaiban - Romániában vagy Bulgáriában - minden út használatáért fizetni kell. Ismertette: az új rendszert a magyarok döntõ része elfogadta, és támogatja, az elmúlt 20 nap alatt közel egymillió matricát vásároltak az autósok, ami a tavalyinak több mint a duplája.

Fónagy János kitért arra is, hogy az új matricák napokon belül megvásárolhatók lesznek mind a kétezer viszonteladónál, jövõ hétfõtõl a nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül, és várhatóan még ezen a héten a mobiltelefonos viszonteladók mindegyikénél lehet pályamatricát venni. Az NFM a következõ hónapokban is figyelemmel kíséri a rendszer mûködésének tapasztalatait - tette hozzá.

A fõbb változások:
a megyei matricák a megyehatár utáni elsõ csomópontig érvényesek, veszprémi matricára így nem lesz szükség, se a Fejér megyeire az M1-esen,
a Megyeri híd mintájára a két másik érintett Duna-híd (Pentele híd – M8 és Szent László híd – M9) is ingyenes lesz,
a 4-es számú fõút budapesti reptérig tartó szakasza ingyenes lesz (pár száz méteres szakasz),
a 61-es fõút kaposvári elkerülõje, illetve az M86-os Szombathely és Szeleste közötti szakaszának használata ingyenes lesz addig, amíg az el nem éri az autópályát,
a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nem kérheti el a 1470 forintos szolgáltatási díjat azoktól, akik januárban matrica nélkül használták a fizetõs utakat, de késõbb megveszik a megyei matricát,
visszaváltásra február 28-ig van lehetõség (akár postai úton is),
a fogyatékkal élõk és a nagycsaládosok (legalább 4 gyerekkel rendelkezõk) kedvezményben részesülnek, ennek feltételi ugyanakkor csak áprilisra teremtõdhetnek meg, mivel törvényi változtatásra is szükség lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!