2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A tehetséges emberek tudatosabbakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-27 11:34:13
A kutatás igazolja, hogy nem elegendõ ahhoz pusztán a szerencse, hogy valaki kibonthassa a tehetségét.

– A tehetséges emberek legfontosabb megkülönböztetõ jegye, hogy „hisznek magukban és abban, hogy képesek elérni a céljaikat”. A második helyre a „már így születtek” megállapítás került, ezzel is aláhúzva, hogy a tehetség egy alapvetõ adottság. Társulhat mellé szorgalom, eltökéltség is, aminek a folyamatos megléte szintén kiemelkedõ eredményeket hozhat – derült ki abból a friss hazai felmérésbõl, melyet 550 fõ bevonásával végeztek.
Élnek a lehetõséggel

A válaszadók szerint a tehetséges emberek fontos jellemzõje még, hogy képesek „megragadni” az élet kínálta lehetõségeket. Persze ezt akkor tudják hatékonyan megtenni, ha hisznek magukban és tudatosan vannak jelen a helyzetekben. Sokszor rá szoktuk sütni a tehetségesekre, hogy mázlisták, szerencsések csupán. A kutatás azonban éppen azt igazolja, hogy nem elegendõ ahhoz pusztán a szerencse, hogy valaki kibonthassa a tehetségét (csupán 17 százalékban tartják ezt fontosnak).

Megkülönböztetõ jegy továbbá, hogy kitartóan és következetesen dolgoznak a céljaik elérésért, nem adják ezt fel a nehézségek, kudarcok megélésénél sem. – A válaszok a tudatosság meglétének fontosságát igazolták. A megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy minimum 50 százalékban jelen van az életükben a tudatosság és csupán 27 százalékuk említette, hogy inkább a sorsra hagyatkoznak – mutatott rá Százados Miklós filmrendezõ. Hozzátette, a két végletet, – hogy csak a sors, vagy csak a tudatosság irányítaná az életet – azonban nagyon kevesen választották, mindössze 2 illetve 3 százalék. Tehát leginkább úgy gondoljuk, hogy mindkét tényezõ szerepet játszik abban, miként telnek napjaink, azonban a többség arra szavaz, hogy a tudatos irányításnak nagyobb szerepe van életünk alakulásában.
A szorgalomra is szükség van

Arra a kérdésre, hogy milyen módon lehet elõhívni a magunkban szunnyadó tehetséget, három tevékenységcsoport rajzolódott ki a válaszokból. A legtöbben a tanulást (69 százalék) és a gyakorlást (59 százalék) említették. Hiszen hiába van valakiben benne a tehetség lámpája, hiába érzi, hogy jó valamiben, ha ezt nem mûveli, nem tesz érte, hogy kihozza magából a legtöbbet, ha nem keresi meg a kapcsolót, akkor mindez nem marad más, mint ki nem használt lehetõség.

A második helyen a kihívások megoldása (50 százalék), lehetõségek kihasználása (48 százalék) szerepel, ami arra utal, hogy eltökélten, a felmerülõ nehézségek esetén is célra tartva, a fejlõdési és egyéb lehetõségeket kihasználva (48 százalék) szükséges haladnunk. Korábban láttuk, hogy a tehetséges emberek egyik megkülönböztetõ jegyének gondolják, hogy hisznek magukban és a céljaikban, észre kell venniük a környezet kínálta lehetõségeket is, tudniuk kell élni ezekkel. Harmadikként a kockáztatás (29 százalék), kísérletezés (28 százalék) is fontos elemek, hiszen ezek nélkül nem tudnánk elõre lépni. Ahhoz, hogy a tehetségesek haladni tudjanak az útjukon, szükség van bátran meglépni olykor kockázatos lépéseket, amiben szintén segíthet a saját magunkba vetett hit, illetve a környezet pozitív visszajelzése, a támogató légkör.

– Látnunk kell nekünk, embereknek, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk elérni. Érdemes magunkba nézni, megismerni azokat a területeket, a saját belsõ új világainkat, ahol úgy érezzük, hogy lehet keresnivalónk. Tegyük magunkat szokatlan helyzetekbe, legyünk bátrak és adjunk esélyt, hogy kiderüljön, érdemes-e a bennünket érdeklõ, izgató területbe még több és több energiát fektetnünk, vagy kutakodjunk inkább tovább. Az útkeresés során lehetnek bizony körforgalmak, vagy zsákutcák, de tanuljunk, építkezzünk az itt megélt élményekbõl is – mondta Lerf Andrea, a kutatás vezetõje.

A cél kijelölése is egy kritikus pillér, amire szintén megéri idõt és energiát szánnunk. Határozzunk meg egy olyan vonzó pontot, amirõl érezzük, hogy szinte odaránt bennünket magához, és amit nagyon jó lenne elérni.

Sokszor az ok, hogy nem jutunk egyrõl a kettõre egészen prózai; a célok meghatározásának elmulasztásában található.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!