2024. április 19. Péntek, Emma.
 
6+1 hasznos munkahelyi tipp az influenza ellenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-09 15:07:27
Melyek a betegség elkerülésének alapvetõ feltételei?

A betegségek elkerülésének alapvetõ feltétele a személyes és környezeti higiéniai követelmények betartása, és manapság rengeteg hasznos információt hallhatunk a megelõzéssel kapcsolatban is.

 


Dr. Nagy László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetõje a már ismert módszereken kívül további praktikus tanácsokkal lát el mindenkit, hogy munkahelyünkön is lehetõség szerint betegség nélkül vészeljük át ezt az idõszakot.

 

1. A legfontosabb szabály: Betegen maradjunk otthon!


„A tömeges fertõzés elkerülésének leghatásosabb módja, hogy ha betegnek érezzük magunkat, maradjunk otthon! Mivel sokan enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, így valószínûleg nem is tudják, hogy fertõznek. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelõen kikezelt betegségnek késõbb komolyabb szövõdményei lehetnek, mint például tüdõgyulladás” – mondta a doktornõ. Akinek láza van, mindenképp hívja fel háziorvosát, aki dönt a további teendõkrõl, szükséges vizsgálatokról, és kezelésrõl.


2. Papír zsebkendõ és kézszárító


Orrfújáshoz papír zsebkendõt használjunk, utána pedig azonnal dobjuk a szemetesbe, majd mossunk kezet. Kézmosáskor részesítsük elõnyben az eldobható papír törlõkendõt, de ha van, legjobb, ha a falra szerelhetõ kézszárítót választjuk.

 

3. Fertõtlenítés – A kilincsek, billentyûzetek a legveszélyesebbek!


Bármely felületen, amelyet munka közben megérintünk, ott lehet az influenza kórokozója. A kilincseket, billentyûzetet és asztalunkat minél gyakrabban – ha lehet naponta – töröljük át fertõtlenítõ hatású, és mindig mossuk el poharunkat. Ügyeljünk arra, hogy a vírusok nemcsak a szájon, orron, hanem fertõzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak szervezetünkbe.

 

4. Klíma helyett szellõztetés


Mivel az influenza cseppfertõzéssel terjed, szellõztessünk minél többször, a friss levegõ segít a hatékony munkavégzésben is. Klimatizált helyiségekben, ahol nincs lehetõség a szellõztetésre, ott a klímaberendezés tisztítását, szakszerû fertõtlenítését gyakrabban el kell végezni.

 

5. A gyakori kézmosás fél egészség


A betegség elleni védekezés egyik leghatásosabb módja a gyakori kézmosás, amelyhez járvány idején használhatunk fertõtlenítõ hatású szappanokat. Az irodai levelezés kezelésére jelöljünk ki egy adott személyt, aki a beérkezõ postát begyûjti és rendszerezi, és – mivel a beérkezõ levelek is számos kórokozót hordoznak – ügyel az óránkénti kézmosásra.


6. Jó kondíció és egészséges szervezet


Az elegendõ folyadékbevitel minden nap fontos, de a járvány idején különösen figyeljünk arra, hogy kellõ mennyiségû folyadékot fogyasszunk napközben is. A legjobb módszer, ha asztalunkhoz készítjük az ásványvizet. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Emellett a minél hatékonyabb megelõzés érdekében érdemes jó kondícióban tartani magunkat: a rendszeres mozgás és a megfelelõ mennyiségû alvás is fontos.

 

Plusz egy tipp – A megfontolt gyógyszerszedés


Ha már megbetegedtünk, gyógyszeres kezelésre lehet szükségünk. Magyarországon is hatékony vírusellenes gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek alkalmazásáról kezelõorvosunknak kell döntenie. Ne használjuk a korábbi betegségünkre kapott, vagy a szomszédtól kölcsönkért antibiotikumot, hiszen az antibiotikum csak bakteriális fertõzések ellen hatásos, így a vírusos influenza tüneteinek kezelésére alkalmatlan.

A vírus által okozott bakteriális fertõzõdés kialakulásakor indokolt ugyan az antibiotikumok szedése, de ezeket csak és kizárólag orvosi utasításra kezdhetjük alkalmazni.

„Mivel a megbetegedés elkerülésének leghatásosabb módja a védõoltás, idõben érdeklõdjünk orvosunknál ennek lehetõségérõl Is” – tette hozzá a doktornõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!