2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Emmi: az elmúlt években húszmilliárd forintot fordítottak a mentõautópark megújításáraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-27 13:16:18
Az elmúlt négy évben mintegy 20 milliárd forint állami és uniós forrást fordíthatott az Országos Mentõszolgálat a mentõautópark megújítására, új mentõautók és esetkocsik vásárlására - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelõs államtitkársága hétfõn az MTI-vel.

Mint írták, 2008 és 2010 között nem rendeltek új mentõautót, és érdemi elõkészület sem történt a beszerzésre. A gépkocsipark elöregedett, a gépjármûvek nagy része is gyakran javításra szorult életkora, illetve a futott kilométerek száma miatt. A javításra váró kocsik miatt nehezebbé vált a biztonságos mûködtetéshez szükséges feltételek teljesítése.

Az államtitkárság emlékeztetett: a kormányváltás után a szaktárca 2010 végén 849 millió forintos támogatást adott a mentõszolgálatnak, hogy új mentõautókat szerezhessen be, ebbõl az összegbõl 37 eset- és rohamkocsit állítottak szolgálatba. A 2011. évi költségvetésrõl szóló törvény elfogadását követõen a mentõgépkocsipark, valamint az eszközállomány további felújítására 750 millió forintos forrást biztosítottak, amelybõl 574,5 millió forintot fordíthattak gépkocsik beszerzésére.

A kormány 2012-ben újabb, 1,45 milliárd forintos forrást adott a mentõszolgálatnak, ebbõl az összegbõl 60 mentõautó megvásárlására nyílt lehetõség, ezen jármûvek mindegyike szolgálatba állt.

Összességében - olvasható az államtitkárság közleményében - az uniós fejlesztési program megkezdéséig 120 új mentõjármût állítottak rendszerbe, kiváltva a legelhasználtabb gépkocsikat. Közölték továbbá, hogy a sürgõsségi ellátás fejlesztése, a mentés, légi mentés uniós projekt keretében 178 mentõgépjármû átadása eredményesen lezárult. A 4,1 milliárd forint értékû beruházás során beszerzett új mentõkocsik is szolgálatba álltak. További 22 mentõorvosi kocsi beszerzése folyamatban van - áll a közleményben.

Mint írták, újabb kormányzati forrásból 2015 elején csaknem 500 millió forintból 21 mentõautót szereztek be, ezek a közeli napokban szolgálatba állnak, április végéig pedig újabb 32 mentõautót vásárolnak, 770 millió forint értékben. Mindezek mellett négy új koraszülött-mentõautót is vásároltak, kiosztásuk jelenleg folyamatban van.

A mentõautók beszerzésén túl uniós forrásból megújul a mentésirányítás országos rendszere, 22 új mentõállomás épül, 60 régi mentõállomást korszerûsít a mentõszolgálat, amelyekbõl jelenleg 13 állomás felújítása befejezõdött, a többi állomás felújítása pedig folyamatban van.

Az MSZP szombati közleményében azt követelte, hogy a kormány azonnal állítsa le az új hivatali gépkocsik beszerzését, és az erre szánt csaknem félmilliárd forintot csoportosítsák át a mentõszolgálat problémáinak kezelésére.

Lukács Zoltán, a párt alelnöke közleményében botrányosnak nevezte, hogy a jelenlegi 743 mentõautóból csaknem 180 esetkocsi 10 évnél öregebb, és emiatt ezek a jármûvek lényegesen lassabban érnek egy-egy életmentés helyszínére. Ennek ellenére a kormány nem vásárol új mentõautókat, hanem csak annyit tett, hogy 10-rõl 13 évre emelte a még használható jármûvek korhatárát - tette hozzá a szocialista politikus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!