2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Jó gazdára találtak a megyénkbeli múzeumokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-28 14:47:34
Címkék: Bihari hírek
Hatalmas változás a vidéki múzeumi hálózat életében.

A tavalyinál ötvenmillió forinttal többet szán az állam az önkormányzati múzeumokra. Megyénkben nyolc település érintett. A legnagyobb összeget, több mint húszmillió forintot a Hajdúsági Múzeum mûködési céljaira kapja fenntartója, a hajdúböszörményi önkormányzat. – Még legalább ennyi pénzt fordítanak a város büdzséjébõl a múzeumra – tudtuk meg dr. Szekeres Gyulától, az intézmény igazgatójától, aki úgy véli, minden szempontból nyertesei a fenntartói kör és a finanszírozási háttér 2013-as megújításának. A finanszírozási rendszernek azonban vannak még gyermekbetegségei – hívta fel a figyelmet a hajdúszoboszlói múzeumot vezetõ dr. Bihari-Horváth László.

A megyei múzeumokat 2013-tól a megyeszékhelyek vették át, míg a megyei múzeumi szervezetek vidéki tagintézményeit a települési önkormányzatok felelnek. – Az átszervezés célja az volt, hogy az intézmények aktívabban vegyenek részt a helyi kulturális életben – írja a kormány weboldalán abban a cikkben, amelyben bejelentik: közel egymilliárd forintot osztanak szét a tagintézmények között. – A nekünk ítélt húszmilliós összeg alig kétmillióval több, mint 2014-ben, de ez még kevés lenne. A korábbi rendszerben minimális összeggel gazdálkodhattunk, tizenöt éves lemaradásunk volt például számítástechnikai eszközök tekintetében – válaszolta dr. Szekeres Gyula.

A Hajdúsági Múzeum igazgatója hozzátette: a váltás óta a kultúrát támogató önkormányzat és az állami pályázati lehetõségek segítségével, több részben megújítják a gyûjteményt, számos rendezvény, múzeumpedagógiai programot szerveznek. Ezeknek köszönhetõen az elmúlt évben százhuszonegyezer érdeklõdõt könyvelhettek el a korábbi hét–nyolcezer fõvel szemben.
Összetett szempontok szerint

„Az állami támogatás összegének növelése a látogatószám emelkedését, illetve a gondos gyûjteményi munkát igazolja vissza” – olvasható az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) honlapján, amely nem véletlenül fogalmaz ilyen óvatosan. – Az összegeket már kihirdették, miközben a látogatói statisztikák beadási határideje január 31. – hívja fel a figyelmet dr. Bihari-Horváth László az egyébként pozitív törekvésû átszervezés egyik visszásságát. A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumnak pár százezer forinttal ítéltek többet, mint az elõzõ években, pedig 2013-ban hatvan, tavaly harminc százalékkal növelte látogatóinak számát és utóbbi évben hatvan százalékkal nõtt a bevétele is. – Az eredmény az egyre növekvõ önkormányzati támogatásnak is köszönhetõ. Érdemes elgondolkodni, hogy miért maradnak ki a finanszírozási rendszerbõl azok az önkormányzati fenntartású kiállítóhelyek – tájházak, emlékházak – amelyeknek szakmailag nagyon is indokolt lenne a támogatása – vetette fel dr. Bihari-Horváth László, hozzáfûzve ilyen legalább tíz van a megyében.

A berettyóújfalui Bihari Múzeum egy mintaprogramra kapott támogatás okán, különleges helyzetben van, de igazgatója, Kállai Irén azt mondta: nõtt a központi költségvetésbõl származó, mûködésre fordítható pénz az ezt megelõzõ évhez képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!