2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Támadhat a csendes gyilkosForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-28 17:15:23
Évrõl-évre több tucat ember szenvedi el ezt háztartási balesetet.

A szén-monoxid mérgezésrõl van szó, amely az esetek többségében szerencsésen végzõdik, de sajnos tragikus halálesetek is rendre bekövetkeznek. Holott felelõsségteljes hozzáállással és egy kis odafigyeléssel megelõzhetõ lenne a baj.

– Hajdú-Bihar megyében 2013-ban 22 esetben riasztották a tûzoltóegységeket szén-monoxid-mérgezéshez, és ugyanennyien szenvedtek valamilyen fokú mérgezést. Ez a szám 2014-tõl napjainkig szintén 22, tehát minimális csökkenést mutat az esetszám. Ugyanakkor nyolcan szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, és sajnos hárman vesztették életüket – tájékoztatta a Naplót Kelemen-Madai Petra tûzoltó-hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje.
Ellenõrizni, figyelni

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy mire figyeljünk, ha hosszabb fûtés nélküli idõszak után ismét begyújtanánk a kályhákba. Ellenõriztetni kell a tüzelõ-, fûtõberendezéseket, a kéményeket, a helytelen mûszaki megoldásokat pedig meg kell szüntetni. Az égéstermék-elvezetõ és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen mûszaki megoldások ugyanis tûzesetet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. Kelemen-Madai Petra azt is elmondta, hogy a szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek és halálesetek többsége a fûtésrendszer valamilyen hibás mûszaki megoldására, a karbantartás hiányára vagy mûszaki meghibásodásra – amelyeket az erõs szél is tetõzhet – vezethetõk vissza.
– A kockázat jelentõsen csökkenthetõ a lakás megfelelõ szellõzésének biztosításával, illetve azzal, ha olyan helyiségbe, ahol nyílt lánggal üzemelõ berendezés van, jó minõségû szén-monoxid-érzékelõt telepítünk. Ugyanakkor csak a megfelelõ helyen és módon elhelyezett érzékelõ nyújt biztonságot. Érzékelõ vásárlása elõtt mindenképp tájékozódjunk a megvásárolható készülékekrõl, kizárólag megbízható cégtõl, minõsített eszközt vegyünk.

HBN–CZMA mérgezés tünetei
A szén-monoxid az otthonokban leggyakrabban elõforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását. Agykárosodáshoz, bénuláshoz legsúlyosabb esetben pedig halálhoz is vezethet. A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett gáz veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetõek más betegségek tüneteivel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!