2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Biharország nagy ünnepénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-28 17:23:31
„A magyar kultúrkincs kimeríthetetlenül gazdag” – hangzott el az ünnepi gálán.

Az idén is többnapos kultúranapi rendezvények berettyóújfalui zárására január 23-án került sor a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központban.

Elsõként a Bihar Vármegye Képgalériájában nyílt kiállítás a Biharkeresztesi Nemzetközi Mûvésztelep anyagából. A kiállítást megnyitó Barabás Ferenc polgármestertõl a résztvevõk megtudták, hogy 2001 óta minden évben benépesül a keresztesi kollégium a határ mindkét oldaláról érkezõ festõkkel. A szokásjognak megfelelõen pedig a mûvészek két-két alkotásukat ajándékozzák a városnak. Ezekbõl a képekbõl válogatást hoztak el Csonka-Bihar fõvárosába. A Szederinda Énekegyüttes és a Fehér Mályva Népdalkör fellépése után gálaesttel folytatódott az ünnepség a színházteremben.
Ez az önrendelkezés

Bíró Rozália, nagyváradi szenátor beszédében méltatta a másfél évtizede közösen rendezett kultúranapi programokat. Hangsúlyozta: megelégedéssel tölti el az a tudat, hogy fõhajtással emlékezhetünk meg közös kincsünkrõl, a magyar kultúráról, amely hagyomány és érték, amelyet évszázadok alatt hoztunk létre, s amit õrizni, ápolni és átadni kell a következõ nemzedékeknek.

Muraközi István polgármester ünnepi beszéde elején kitért arra, hogy a magyar kultúrkincs kimeríthetetlenül gazdag. E gazdagságnak szép példája Biharország, amely nevét nem csupán mérete, hanem táji és gazdasági adottságai, valamint szellemi életének jelentõsége miatt kapta.

A városvezetõ a továbbiakban szólt a mögöttük hagyott negyedszázadról, 1989. január 22-rõl, amikor elõször ünnepelték azt a napot a magyar kultúra ünnepeként. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a nemzet kultúrája rendítette meg elõször a ránk erõltetett internacionalista önkény alapjait. Egy évtized elteltével – 15 éve – pedig Biharország fõvárosa és a történelmünk legigazságtalanabb békediktátuma folytán a csonkként megmaradt bihari részek székhelye egymásra talált. Az együttmûködés a két város között nem más, mint a legerõsebb nemzeti önrendelkezés – szögezte le.

HBN–NYGSzínpadi mûsor
Az est fénypontja Csikos Sándor érdemes mûvész és Kóti Árpád, a Nemzet színésze által Hajnali részegség címmel elõadott irodalmi összeállítás volt, melyben a magyar költészet gyöngyszemeibõl hangzottak el versek. Közremûködött a Négypatkó Együttes, Miczura Károly prímás, Szászné Ökrös Beáta ének, Kocsis Csaba ének és gitár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!