2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A liftek ellenõrzésének államosítását javasolja az NGMForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-29 14:40:28
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a liftek ellenõrzésének államosítását javasolja.

"A rezsicsökkentés szempontjaiból kiindulva azt fogjuk javasolni a kormánynak, hogy a felvonók éves rendes ellenõrzésének és karbantartásának ügyeit a jövõben ne profitorientált cégek végezzék, hanem állami non-profit vállalkozások, mert ez lényegesen olcsóbb lesz az embereknek" - mondta Glattfelder Béla, az NGM államtitkára kedden az RTL Klub és a TV2 híradójának.

A Népszabadság keddi számában arról írt, hogy egy tavaly módosított kormányrendelet szerint a ma üzemelõ liftek közül több ezret teljesen fel kell újítani vagy le kell cserélni 2020-ig a megszigorított biztonságtechnikai elõírások miatt.

A Magyar Felvonó Szövetség elnöke, Apatini Kornél a lapnak elmondta: azokat a lifteket, amelyeket húsz évnél régebben építettek be vagy újítottak fel teljesen, 2020-ban szabványossági felülvizsgálatnak kell alávetni.

A felvonóknak az akkor - tehát öt év múlva - érvényes biztonságtechnikai elõírásoknak kell megfelelniük. A szakember szerint az érintett körbe tartozó liftek többsége ennek szinte biztosan nem felel meg, annál is inkább, mert a 2020-ban érvényes, 2018-tól életbe lépõ szabályok még a maiaknál is szigorúbbak lesznek.

Az országban lévõ mintegy 37 ezer felvonó harmadát 1990 elõtt helyezték üzembe, a szakember szerint a "százéves" bérházak és a legidõsebb panelházak liftjei lesznek a legkritikusabb helyzetben. Megemlítette: egy új lift beépítése öt-tízmillió forintba kerül, egy régi teljes felújítása, korszerûsítése pedig ennek az összegnek a 20-25 százaléka.

A szakember szerint attól még lehet biztonságos egy lift, hogy nem felel majd meg a 2018-as szabványoknak, éppen ezért már kezdeményezték a rendelet módosítását: azt javasolták, legyen elegendõ a ma érvényben lévõ szabvány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!