2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Influenza - Egy hét alatt háromszorosára nõtt a betegek számaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-30 11:24:08
Háromszorosára nõtt az influenzaszerû tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten: 47 600 ember fordult orvoshoz, szemben az azt megelõzõ heti 16 400-zal - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

Az Országos Epidemiológiai Központ heti összesített szerdai jelentése szerint a leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg.

A levett légúti mintákból a legtöbb esetben az influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt idõszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni - közölte az ÁNTSZ.

A jelentés szerint valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerû megbetegedés, a legtöbb beteg Tolna, Fejér, Pest, valamint Bács-Kiskun megyében volt.

Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy járvány idején csökkenthetõ a fertõzés kockázata az általános higiénés szabályok betartásával, a rendszeres kézmosással, vagy az alkohol-bázisú kézfertõtlenítõk használatával. Járvány idején lehetõség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát, zárt terekben pedig gondoskodni kell a gyakori alapos szellõztetésrõl.

Ezeken kívül ilyenkor tanácsos mellõzni az egyébként szokásos üdvözlési formákat, és lehetõség szerint kerülni kell a betegekkel való közvetlen kontaktust.

Aki az influenza tüneteit - magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság - észleli magán, maradjon otthon, ha köhög, tüsszent, eldobható papír zsebkendõt használjon.

A gyógyszerszedéssel kapcsolatban az ÁNTSZ azt hangsúlyozza, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertõzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, így többek között az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik.

Az indokolatlan antibiotikum-használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot okozva a világon és ezen belül Európában is - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!