2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Japán naperõmûveket telepítene az ûrbeForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-09 16:19:52
A japán kormány és a JAXA, a japán ûrhivatal közös projektje ûrbe telepített naperõmûvekkel oldaná meg az ország energiagondjait.

Japán hagyományosan az élen jár az alternatív energiaforrások kiaknázásában, mivel saját természeti kincsei roppant szegényesek energiahordozókban, és nagyon erõsen függ az olajimporttól. A Space Solar Power System tervein már 1998 óta dolgozik egy 130 tudósból álló csapat, azonban csak most jutott el addig a projekt, hogy hozzávetõleges dátumokat határozzanak meg az elméletben szépen hangzó tervek gyakorlati megvalósítására. A terven a Mitsubishi Electric, a NEC, a Fujitsu és a Sharp dolgozik az ûrhivatal, és több japán minisztérium mellett.


Az SSPD rendszer naperõmûvei óriási, több négyzetkilométeres napelemtáblákat alkalmaznának a napenergia begyûjtésére, ami az ûrben nagyjából ötször erõsebb, mint a Föld felszínén (a légkör és felhõzet elnyelõ hatása ilyen sokat jelent, plusz az ûrben nincs éjjel és nappal, a napelemek állandóan ki vannak téve a napsugárzásnak). A begyûjtött energiát aztán lézerrel vagy mikrohullámon küldenék le a felszínre, ahol tengeri bázisokra épített óriási parabolaantennákkal fognák be az ûrbõl érkezõ, tökéletesen környezetbarát, és a mai átlagnál hatszor olcsóbban elõállított áramot.

 

A terv megvalósításának elsõ szakaszában ezt a technológiát fogják tesztelni egy Föld körüli pályán keringõ mûhold segítségével, ami biztonságosan képes a Földre lejuttatni a napenergiát. A JAXA szerint a módszerük tökéletesen biztonságos, és a vevõállomásokat lakott területektõl a lehetõ legtávolabb építik majd fel, de mindenképpen erõs ellenérzéseket kell legyõzni majd, mivel az emberek hajlamosak katasztrófafilmekbe illõ jelenetekre asszociálni egy olyan technológiáról, aminek a lényege az, hogy megawattos energiájú lézernyalábokat lõnek le az ûrbõl a Földre.

Az elsõ prototípust ezután 2020-ban juttatnák fel az ûrbe, ami 10 megawatt teljesítménnyel dolgozna, a második hullámban ezt váltja majd fel egy 250 megawattos, és végül 2030-ban a végleges, egy gigawattos, egy közepes méretû atomreaktor teljesítményével rendelkezõ erõmû.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!