2024. április 24. Szerda, György.
 
Lecsaphat a halkommandóForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-30 12:29:12
A távlati cél az, hogy körülbelül ötvenfõs országos állami szolgálat jöjjön létre.

Állami halászati õri csoportot hoz létre az idén az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állami õrök bárhol és bármikor ellenõrizhetnek majd, akár razziaszerûen is.
Félszáz fõvel

A minisztérium szerint fontos, hogy mostantól a halgazdálkodó szervezetektõl független, állami alkalmazású és országos illetékességû halõrzési csoport is mûködjön az országban. Várhatóan tíz „fõállású” õrrel kezdi meg mûködését az az állami halõrzési csoport, amely az idei elsõ félévben a Nébih-en belül alakul meg – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Udvari Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) fõosztályvezetõje. A fõállású õrök mellett a megyei kormányhivatalok halgazdálkodási felügyelõi, illetve a tárca horgászati és halgazdálkodási fõosztályának munkatársai is megbízást kapnak a Nébih-tõl az állami halászati õri feladatok ellátására. A távlati célkitûzés pedig az, hogy körülbelül 50 fõs országos állami szolgálat jöjjön létre.
Független õrök

A fõosztályvezetõ szerint a csoport létrehozását az indokolja, hogy szükség van olyan független – tehát nem a halgazdálkodók munkaszervezetébe tartozó – és országos illetékességû halászati õrökre, akik állami alkalmazásban állnak és bárhol, bármikor érdemi ellenõrzéseket végezhetnek. Így ellenõrizhetik a horgászokat, a hivatásos és rekreációs halászokat, a kereskedelmi halszállítmányokat, illetve a halgazdálkodókat és azok saját halászati õreit is. Esetenként összehangolhatják tevékenységüket a vízhasznosítók alkalmazásában álló, hivatásos halászati õrökkel, és razziaszerû ellenõrzéseket is szervezhetnek. Amikor viszont a vízhasznosítókat vagy azok saját halõreit ellenõrzik, értelemszerûen nem folytatnak majd elõzetes egyeztetéseket – fogalmazott a fõosztályvezetõ. A tárca az új szolgálattól azt várja, hogy növeli a halõrzés hatékonyságát. Az állami õrzési csoport éves költségvetését az FM és a Nébih mindenkori forrásai határozzák majd meg, de a megszervezés és az elsõ évi mûködtetés költségeit a tárca finanszírozza az „állami halgazdálkodási feladatok támogatása” címû elõirányzatból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!