2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ritka betegségek hátterét boncolgatják a Debreceni Egyetem kutatóiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-30 12:41:34
A szervezet védekezõ sejthálózatainak megismerésén keresztül az immunrendszert érintõ betegségben szenvedõk hatékonyabb diagnosztizálását és gyógyítását teszi lehetõvé a Debreceni Egyetem VÉD-ELEM kutatóhálózata által életre hívott „Az emberi szervezet védelmét biztosító sejthálózatok rendszerszemléletû vizsgálata” címû alapkutatási projekt, amely 2012. október 1-én indult.

A szervezet védekezõ rendszere, az immunrendszer megismerése napjainkban az orvosbiológiai kutatások frontvonalába tartozik. Egyre több és több olyan betegség ismert, amelyek hátterében a védekezõ rendszer sejtes elemeinek hibás mûködése áll, ami elvezethet immunhiányos, vagy akár autóimmun folyamatok kialakulásához is. Mindezek, valamint az, hogy az elmúlt években látványosan fejlõdtek a genomikai, proteomikai, lipidomikai és bioinformatikai módszerek, lehetõvé tették rendszerszinten vizsgálni az immunsejtek mûködését és aktivitását.

A Debreceni Egyetemen megvalósuló VÉD-ELEM kutatóhálózat célja létrehozni egy olyan együttmûködõ kutatóközösséget, amely több, egymást kiegészítõ megközelítéssel tudja feltérképezni az immunrendszer sejtjeit – tájékoztatott Szatmári István, egyetemi docens, projektmenedzser. A most záruló kétéves projekt eredményeként a debreceni VÉD-ELEM kutatóhálózat közremûködésével számos tudományos közlemény és három szabadalmi bejelentés látott napvilágot. Többek között a legmodernebb genomikai és bioinformatikai módszerekkel sikerült feltárni a falósejtek (makrofágok) teljes gén regulációs hálózatát. Azonosítottak több génváltozatot, amelyek szerepet játszanak az immunsejtek hibás mûködésében. Sikerült karakterizálni olyan szabályozó fehérjéket, amelyekkel bizonyos immunsejtek aktivitása modulálható.

A kutatási eredményeken túl fontos kiemelni, hogy a projekt révén sok fiatal kutató kapott lehetõséget és eszközt, hogy elsajátítsa az immunológiai, a sejt- és molekuláris biológiai kutatások alapjait. A felhalmozott elméleti és gyakorlati tudás jelentõsen hozzájárul az egyetem és a régió kutatóbázisának fejlõdéséhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!