2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Bõvült a Hungarikumok Gyûjteménye és a Magyar ÉrtéktárForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-31 18:22:04
Három tétellel bõvítette a Hungarikumok Gyûjteményét és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság - közölte Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a választások után újjáalakult testület második ülését követõ sajtótájékoztatón.

A hungarikumok sorába került a vizsolyi Biblia - amely az elsõ teljes, magyar nyelvû Biblia -, továbbá a magyar harcosok által a 9. és a 11. század között használt íj, valamint a szegedi fûszerpaprika õrlemény.

A miniszter az MTI kérdésére az íj hungarikummá minõsítését azzal indokolta, hogy ez az egyedi fegyver fontos szerepet játszott a honfoglalás és az államalapítás során zajló harcokban.

A Magyar Értéktárba került az Unicum keserûlikõr, a kürtõs kalács, a Piros Arany, valamint az Erõs Pista ételízesítõ. Szintén bekerült a tárba a szatmári szilvalekvár, a Hévízi-tó az ottani hagyományos gyógyászattal együtt, továbbá Neumann János életmûve, különös tekintettel számítástechnikai hagyatékára. Végül a bocskai viselet és a bajai halászlé lett magyar érték - tájékoztatott Fazekas Sándor.

A mostani döntéssel a Hungarikumok Gyûjteményébe már 45 tétel tartozik, a Magyar Nemzeti Értéktár pedig mintegy 120 tagúra bõvült.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!