2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Csökkentsük a magas vérnyomást!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-31 18:36:26
Hazánkban minden harmadik felnõtt magasvérnyomás-betegségben szenved. A kórhoz gyakran társul cukorbetegség és zsíranyagcsere-zavar.

- A tartósan 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték életkortól és nemtõl függetlenül magasvérnyomás-betegséget jelent. A felnõtt lakosság 30-35 százalékának magas a vérnyomása, az elhízás pedig tovább növeli a betegség elõfordulását. Az utóbbi évtizedekben a magas vérnyomáshoz társuló cukorbetegség is egyre gyakoribbá vált: a népesség 6-7 százalékát érinti – kezdi Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének egyetemi tanára, a Regionális Hipertónia Centrum vezetõje.

Mivel a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakran nem okoz sem panaszt, sem tünetet, ezért sokszor csak akkor ismerik fel, amikor már súlyos, visszafordíthatatlan szövõdményei vannak. A betegségek ugyanis felgyorsítják az érelmeszesedés folyamatát, ami pedig növeli a szélütés (stroke), a szívinfarktus és a veseelégtelenség kialakulásának esélyét. Ezzel magyarázza a professzor a rendszeres szûrõvizsgálatok – vérnyomásmérések, vércukor- és vérzsír-szint ellenõrzések – szükségességét.

A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Regionális Hipertónia Centruma, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék, a Magyar Hipertónia Társaság január 31-én, szombaton tudományos konferenciát szervez a Debreceni Egyetem Fõépületének Aulájában „Hipertónia, diabétesz és kardiovaszkuláris prevenció” címmel.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett szakmai továbbképzésen a régió több mint ezer családorvosa, belgyógyásza, gyógyszerésze tekintik át a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésének legújabb gyógyszeres és nem-gyógyszeres lehetõségeit. A szakemberek önálló szekcióban foglalkoznak a cukorbetegség kezelésével is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!