2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Útdíj - NFM: megjelent az útdíjfizetési rendelet módosításaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-31 19:29:12
Megjelent és február elsejével hatályba lép az e-matricás útdíjszedési rendszer végleges kereteit rögzítõ rendeletmódosítás - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

A kormány.hu honlapon olvasható közleményben kiemelték: a januárban bevezetett megyei matricák a továbbiakban nem a megyehatár elõtti utolsó, hanem a megyehatár utáni elsõ csomópontig lesznek érvényesek.

Az M1 autópálya Fejér megyei és az M7 autópálya Veszprém megyei szakaszai így februártól mindkét, hálózati szempontból szomszédos megyére érvényes matricával is teljes hosszban használhatóak.

A Bács-Kiskun megyei matricával igénybe vehetõ hálózat 40 kilométerrel, 85 százalékkal, a Borsod, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves megyei matricával igénybe vehetõ hálózat 25-30 kilométerrel, 40 százalékkal nõ.

A kiterjesztésnek köszönhetõen a Fejér megyei matricával elérhetõ lesz Tatabánya, a Pest megyeivel Hatvan, a csongrádival Kiskunfélegyháza, a hajdú-biharival Nyíregyháza és Tiszaújváros.

A miniszteri rendelet melléklete tételesen felsorolja az egyes megyei matricákkal használható gyorsforgalmi szakaszokat. A táblázat az érvényességi határokat a csomópontok nevével, számával és szelvényszámával is megjelöli.

Díjmentessé válik a dunaújvárosi és szekszárdi hidak használata. Az M8 autóút Pentele- és az M9 autópálya Szent László-hidat tartalmazó szakaszaira a továbbiakban tehát nem kell egyetlen matrica sem.

Ingyenesen lesz elérhetõ Budapest felõl a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér is az M4-es mintegy 900 méteres szakaszán.
Az M86 autóút szombathelyi és az M9 kaposvári szakaszai esetében a díjszedést a csatlakozó gyorsfogalmi kapcsolatok megépítéséig felfüggesztik.

A feleslegessé váló e-matricák – például a meg is szûnõ Vas megyei – március 15-éig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) ügyfélszolgálati irodáiban, postai úton és az útdíjfizetési szolgáltató által lehetõvé tett más módokon is visszaválthatóak. Mivel az ügyfélszolgálatok jellemzõen gyorsforgalmi úton közelíthetõek meg, személyes ügyintézés esetén a megyei jogosultság a visszaváltás napján a nap végéig érvényben marad.

Az átmeneti rendelkezések értelmében azok az autósok, akik januárban jogosultság nélkül közlekedtek díjköteles szakaszokon, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben kötelezõ, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük, ha legkésõbb február végéig éves országos vagy megyei matricát vesznek.

A kormányzat a nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak számára utólagos kompenzációt biztosít. A jogszabályi keretek törvénymódosítást is igénylõ kialakítása áprilisra várható, addig az érintettek D2 matricákat válthatnak - közölte az NFM.

A négy vagy több gyermek után családi pótlékban részesülõ vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezõ autósok a D2 és D1 kategóriák díjai közti különbséget igényelhetik majd vissza a járási hivatalokban. A kedvezménnyel a tervek szerint a mozgásukban korlátozottakkal egy háztartásban élõ családtagok, például gyermek esetében a szülõ is élhetnek.

A végleges elõírásokhoz igazított térképek elérhetõek lesznek a megszokott felületeken, a www.kormany.hu, a www.nemzetiutdij.hu, a www.kkk.gov.hu és a www.utinform.hu oldalakon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!