2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Mire számítanak a gurukForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-31 19:51:03
Mindhármuk szerint most a bikapiac érvényesül, de ennek egyszer vége fog szakadni.

Az óév végén, illetve az új év elején mindig megkérdezik a milliárdos befektetõket, mi a véleményük a piacokról. Az alapblog.hu összeszedte, mit várnak 2015-tõl az olyan nevek, mint Bill Gross, Mark Mobius, David Tepper vagy Jeffrey Gundlach.
A kötvénykirály

Bill Gross, „kötvénykirály” szerint „a régi szép idõknek már vége”. A Janus Capital oldalán megjelent „Idus” címû kitekintõjének már az elején találunk egy baljós piaci várakozást: „Amikor az év véget ér, sok eszközosztály teljesítménye mellett látunk majd negatív hozamadatokat. A bikapiac végét felismerni majdnem lehetetlen feladat, és ez az egyetlen oka annak, hogy a legtöbb piaccal foglalkozó még nem tette ezt meg. Mindazonáltal most jön el az ideje, amikor fel kell ismerni, a király meztelen.” A múltat a következõképpen látja: Adósság-szuperciklus címkével vonul be a banki hitelek elemzõinek történetébe ez az idõszak. Az addicionális és az olcsó hitelek ereje gazdasági növekedést és piaci emelkedést okozott 1981 óta. Viszont mára az alacsony kamat miatt a befektetõk alternatívát kezdenek keresni. Nem azonnal, de eljöhet az a pillanat, amikor a befektetéseken már csak jelképes vagy nulla körüli hozamot lehet elérni, ráadásul mindezt arányaiban csak magas kockázat mellett. Ebben az esetben azonban megszûnhet az adósság-szuperciklus. A központi bankok nincsenek felkészülve a nulla kamatra. Ilyenkor a hitel úgy mûködik, mint a készpénz, és elveszti multiplikatív hatását és leáll a rendszer. 2015-re a jó tanács Bill Grosstól: Legyél óvatos, alacsony megtérülés várható. A kockázatvállalás ideje elmúlt.
A megfontolt

Jeffrey Gundlach sem különösebben optimista az amerikai részvénypiacok tekintetében. Véleménye szerint a Fed elkezdi a kamatemelést, ami akár ellentétes hatást is kiválthat: azaz a hosszú távú kötvényhozamok tovább csökkenhetnek. Ráadásul mindenki aggódik a mennyiségi lazítás (QE) vége miatt. Az eddigi lazítások segítették a piacokat, aminek most vége szakad. Az erõsödõ dollár és a relatíve magasabb hozamok pedig csak az amerikai kötvényeket teszik vonzóvá külföldi befektetõk számára. Rengeteg tényezõ fenyegeti a tõzsdéket: a feltörekvõ piacok lassulnak, Görögország és Oroszország a csõd szélén táncol, ráadásul Oroszország egy geopolitikai feszültség közepén van. Japán pedig vívja a háborúját a saját devizájával (jen). Mindezek mellett a német kötvények még mindig olyan keresettek, hogy akár negatív hozammal is ott parkoltatják a befektetõk a pénzüket.


Konkrét számokat is megnevezett a Barron’s oldalán megjelent cikkben: 2015-ben a tízéves amerikai kötvényhozam modernkori mélypontján 1,38 százalékra esik, az olaj pedig egészen 40 dollárig zuhanhat. Még egy negatív tényre felhívja a figyelmet: a nyersanyagárak a 2009-es mélypontjukra estek, ami a válság legalja volt. Valami biztosan nincs rendben a globális gazdaságban.
Az optimista

David Tepper ezzel szemben jó évet jósol 2015-re. Szerinte például a S&P 500 nincs félreárazva, de ennek ellenére még további 8-10 százalékos emelkedést vár. A CNBC-nek adott interjúban kifejtette: „Ez nem az óvatoskodás ideje. Élvezd az emelkedést.” Tehát nem késõ beszállni. „Az emberek mindenhol reagálnak a deflációra. És az elsõ dolog, ami a deflációs harc közben felmegy, az eszközök ára.” Tepper eszközmegosztásában 70-80 százalék emelkedésre játszó részvénypozíció. Késõbb 2015-öt 1999-hez hasonlította. Ekkor már túl voltunk az orosz válságon és az európai lazításon.

Mark Mobius sem hazudtolja meg önmagát. Véleménye szerint 2015-ben is a feltörekvõ piacok lesznek a globális növekedés motorjai. Természetesen a feltörekvõ piacok is eltérõen fognak teljesíteni 2015-ben. Míg Oroszország és Brazília lassul, addig Kína és India vezetésével Ázsia tovább emelkedhet. Mobius abban hisz, hogy mind Oroszország, mind Brazília tJeffrey Gundlachalpra fog állni. Ráadásul Kínában, Indiában, Indonéziában, Mexikóban és Dél-Koreában reformok zajlanak, amik elõrelendíthetik ezen gazdaságok szekerét. A gazdasági szerkezet átalakításánál azt a célt tûzik ki, hogy az export és a magas beruházás igényû modell helyett a hangsúlyt inkább a fogyasztói keresletre helyezik át. Az elmúlt idõszak tõzsdei felívelései ellenére a fejlõdõ országok még mindig nagyon kecsegtetõ befektetési lehetõségeket biztosítanak. Kifejezetten akkor, ha figyelembe vesszük a rendkívül alacsony kötvény-, illetve betéti kamatokat, amelyek a fejlett gazdaságokat jellemzik. Azonban a határon átívelõ befektetések addicionális kockázatok is rejtenek: semmiképp sem szabad megfeledkezni az árfolyam- és a politikai kockázatról, valamint az alacsonyabb likviditásról.

HBNVannak közös pontok
Ha végignézünk a fenti véleményeken, találhatók közös pontok. Ilyen, hogy elismerik, hogy jelenleg bikapiac érvényesül, de ennek egyszer vége fog szakadni. Az elsõ két idézett pénzügyi guru szerint ez még ebben az évben megtörténik. Ráadásul Bill Grosson kívül mindenki kitért az orosz helyzetre. Tehát mi is várható idén? Egy ideig biztosan emelkednek a piacok, ami vagy kitart az egész évben, vagy az év második felében csökkenésbe csap át.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!